Blodpudding till hund

Är det farligt att ge blodpudding till hunden? De flesta hundar blir glada av att få lite matrester då och då. Men det är viktigt att vara medveten om att hunden inte kan äta allt som vi människor stoppar i oss. Kan hundar äta blodpudding eller inte? Det får du svar på här. Vi går också igenom vad du ska tänka på om du vill ge blodpudding till hund. 

Kan man ge blodpudding till hund? Svaret är ja

Ja, hundar kan äta blodpudding. Det är såklart aldrig bra med för mycket av det goda, så ge inte för blodpudding i för stora mängder. Blodpudding är rikt på järn, vilket de flesta hundar mår bra av att få lite extra av.

Du kan ge blodpudding som hundgodis (se vårt recept på torkad blodpudding till hund längre ner) eller blanda ner några bitar i hundens vanliga foder.

3 saker att tänka på innan du ger blodpudding till hund

1. Försök hitta blodpudding utan lök

Är blodpudding farligt för hundar? Nej, blodpudding är inte farligt för hunden, så länge det inte ges i för stora mängder. Det dumma med blodpudding är att det ofta innehåller lök som kan vara giftigt för hunden.

Det bästa är att ge hunden blodpudding utan lök, men det kan vara svårt att hitta i mataffären. Lök är giftigt för hunden, särskilt i större doser.

Om hunden får i sig lite blodpudding med lök är det oftast ingen fara eftersom mängden lök i blodpudding är så pass liten. Men det är samtidigt svårt att säga hur stor mängd lök som är skadligt för hunden.

För stor konsumtion av lök kan i värsta fall vara dödligt för hunden. Om din hund har fått i sig lök ska du vara uppmärksam på symptom som kräkningar, diarre, buksmärtor och problem med andningen. Kontakta alltid veterinär om du är orolig för att hunden fått i sig något giftigt.

2. Ge inte för mycket blodpudding till hund

Som vi nämner ovan är det bäst att ge hunden blodpudding i måttlig mängd. En bit blodpudding här och där är bara nyttigt för hunden. Du kan ge blodpudding som ett lyxigt tilltugg när du vill belöna din fyrbenta vän lite extra. 

3. Försök hitta blodpudding utan socker

Tyvärr innehåller ofta blodpudding från mataffären en hel del socker. För stor konsumtion av socker kan leda till diabetes och fetma hos hunden, precis som för människor.

Socker i små mängder brukar inte vara någon fara, men vi rekommenderar ändå att utesluta det från hundens kost så gott det går. Vårt tips är att försöka hitta en blodpudding som innehåller mindre socker eller är helt sockerfri.  

Recept på hundgodis av torkad blodpudding

blodpudding till hund

Eftersom de flesta hundar gillar smaken av blodpudding är det perfekt att ge som hundgodis. Det är faktiskt busenkelt att göra eget hundgodis av blodpudding. Allt du behöver göra är att torka blodpudding i ugnen, ett välbeprövat recept kommer här!

Du behöver:

  • Blodpudding (helst utan lök och socker)
  • Ugnsplåt
  • Bakplåtspapper
  • Pepparkaksformar/kniv

Gör såhär:

Börja med att sätta ugnen på 100 grader. Medan ugnen värms upp skär du blodpuddingen i lika stora skivor.

Tryck ut figurer i blodpuddingen med hjälp av pepparkaksformar. Det går också bra att skära blodpuddingen i små tärningar med en kniv, beror helt på vilken form du vill att godisbitarna ska ha. 

Lägg bitarna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och torka i ugnen i cirka 60-90 minuter. Tiden varierar beroende på hur stora bitarna är och vilken konsistens du vill ha på dem. Vi körde våra i 60 minuter och tyckte resultatet blev bra!  

blodpudding till hund

Ta ut plåten ur ugnen och låt stå en stund (så länge du tycker att det behövs) tills godisbitarna torkat till ordentligt.

blodpudding till hund

Klart! Ge en godisbit till förväntansfull vovve och se om du får godkänt. Vi rekommenderar att du förvarar godiset i frysen, då håller det längst.