vilken hund lever längst

Sorgligt nog måste vi alla någon gång skiljas från våra hundkompisar. Hur länge just din hund får vara kvar på jorden är såklart individuellt, men det finns raser som lever längre än andra. Undrar du vilken hundras som lever längst? Här kan du läsa om fem hundraser som blir mellan 15-20 (i vissa fall hela 24) år gamla. 

Hur länge lever hunden?

Vilken hundras lever längst egentligen? Små hundraser lever i regel längre än stora och den lilla chihuahuan är en av de hundraser som lever längst. Stora hundar brukar ha en snittålder på cirka 7-10 år, medan vissa små hundar kan bli upp till 15-20 år.

Men hur länge varje hund lever varierar såklart beroende på faktorer som ras, storlek, levnadsstandard och genetik. Många hundraser löper större risk att drabbas av rasspecifika sjukdomar, vilken i värsta fall kan leda till att de måste avlivas. Innan du väljer hundras är det viktigt att ta reda på hur länge just den hundrasen förväntas leva.

Visste du att det är skillnad på hundår och människoår? Du kan räkna ut hundår till människoår för att ta reda på hur gammal din hund är i människoår.

Världens äldsta hund – Bluey eller Maggie?

Enligt Guiness World Records var världens äldsta hund Bluey, en australian cattle dog som levde mellan 1910-1939 och blev hela 29 år gammal. Men även om Bluey har det officiella rekordet sägs det att det idag finns en hund som blivit ännu äldre. Maggie, en australian kelpie som gick bort 2016 vid påstådda 30 års ålder.

Eftersom Maggies ägare inte hade någon dokumentation som kunde stödja hennes ålder är det fortfarande Bluey som har den officiella platsen som världens äldsta hund.

Vilken hundras lever längst? Topp 5

1. Beagle 12-15 år

vilken hund lever längst

En duktig jakthund med stabilt temperament. Trots att beagle är känd för att tillhöra en av de hundraser som skäller mest är den inte den bästa vakthunden. Den är vänlig till naturen och viftar glatt på svansen oavsett vem som öppnar ytterdörren.

2. Mops 12-15

vilken hund lever längst

Här har vi en hund som inte lyfter på tassen i onödan. Mopsen lever gärna det lugna livet tillsammans med sin människofamilj, kanske är det också därför den blir så gammal? Det här är en hund som älskar sällskap och helst vill hänga inomhus med sin flock.

3. Shiba 12-16 år

Shiba är en medelstor japansk ras. En stor anledning till den långa livslängden är att rasen inte har några rasspecifika sjukdomar. Shiban är i regel pigg, livlig och kräver ett aktivt liv där den får röra på sig mycket.

4. Yorkshireterrier 17-20 år

En nyfiken och alert liten hund som kan leva riktigt länge! Rasen riskerar att drabbas av en del åkommor, men om hunden håller sig frisk kan den bli gammal, till och med över 20 år om man har tur. En av Englands äldsta hundar var yorkshireterriern Jack som blev hela 24 år!

5. Chihuahua 15-20 år

Världens minsta hundras är också en av de äldsta. Chihuahuan är en liten hund med en stor personlighet, den älskar uppmärksamhet och är lojal mot husse eller matte.

Däremot kan den ibland bete sig aggressivt mot barn och främlingar. Det är lätt att ta chihuahuan för en knähund, men faktum är att hundrasen är mycket aktiv och behöver regelbunden stimulans.