cockerpoo

Är du nyfiken på vad en cockapoo kostar, hur den ser ut och vilken personlighet den har? Den omåttligt populära blandrashunden är en korsning mellan pudel och cockerspaniel. Här hittar du allt du behöver veta om cockerpoo. 

Fakta om cockerpoo

Bakgrund

Cockerpoo, eller cockapoo som den också kallas, är en blandras mellan pudel och cockerspaniel. Den började avlas fram i USA under 1950-talet, men blev populär i Sverige först under 1990-talet. Rasen går även under namnen spoodle, cocker pudel och coco pudel. Den är lik cavapoo som är en bladning mellan pudel och cavalier king charles spaniel.

Storleken på cockerpoo kan variera beroende på om den är korsad med en stor, liten eller mellanstor pudel. Pälsen kan vara vågig, rak eller lockig och ha de flesta färger. Cavapoo tillhör listan med hundar som inte fäller. Rasen har en mankhöjd på 25-50 cm och kan väga omkring 10-15 kg.

Användningsområde

Cockapoo passar bra som sällskapshund, med sitt lugna temperament, hängivna lojalitet och utåtriktade personlighet. Rasen har också ärvt pudelns intelligens och lekfullhet, vilket gör den passande för aktiviteter som agility eller viltspår. 

Hur är cockerpoo?

En cockapoo är intelligent, utåtrikad och hängiven sin ägare. Det fina med pudelmixen är att den har fått de bästa egenskaperna från pudel och cockerspaniel. Den har cockerspaniels rofyllda lugn, men är på samma gång intelligent och lekfull som en pudel. Rasen är i regel lättlärd och tycker om att stoltsera med nya tricks!

Cockapoo är en allergivänlig hundras vilket betyder att många (men inte alla) allergiker har lättare att tolerera den.

Vanliga frågor om cockerpoo

Vad är skillnaden på amerikansk och engelsk cockerpoo?

Engelsk cockerpoo är en blandning mellan pudel och engelsk cockerspaniel. Amerikansk cockerpoo är en blandning mellan pudel och amerikansk cockerspaniel. Om hunden både har amerikansk och engelsk cockerspaniel i sig kallas den för mix cockapoo. 

Hur gammal blir en cockapoo?

Cockapoo kan bli omkring 13-18 år gammal. Faktorer som storlek, livsstil och sjukdomar kan såklart komma att påverka åldern. 

Vad kostar en cockerpoo?

En cockerpoo kostar mellan 20-45 000 kronor, priset kan variera beroende på uppfödare, hundens ålder och stamtavla. Priset för en cockapoo valp är högt eftersom efterfrågan tycks stiga snabbare än utbudet.

Om köper hunden på Blocket eller liknande kan priset bli betydligt lägre, men ett för lågt pris kan också vara ett tecken på att säljaren är oseriös.

Det är såklart alltid viktigt att säkerställa att säljaren av hunden är seriös, men med populära raser som till exempel cockapoo och cavapoo blir det extra viktigt.

Idag finns det tyvärr oseriösa uppfödare som avlar fram populära raser utan att sätta hundens bästa i första hand. Du kan läsa mer om rasen och hitta seriösa uppfödare hos Cockerpoo Sverige