Borsta tänderna på hunden

Ja, det är faktiskt viktigt att borsta tänderna på hunden för att undvika tandsten, tandlossning och annat otrevligt. Vill din hund inte få tänderna borstade? Inga problem. Här delar vi med oss av tips för att göra det lättare att borsta tänderna på hunden.

Hur borstar man tänderna på hunden?

1. Välj rätt tandborste och tandkräm till hunden

För att borsta tänderna på hunden behöver du en tandborste (gärna en hundtandborste, men en vanlig mjuk tandborste kan också fungera) och en tandkräm som är speciellt anpassad för hundar.

Använd inte din vanliga tandkräm till hunden! Många av de tandkrämer vi människor använder innehåller fluor och andra ämnen som är giftiga för hunden.

2. Skapa en rutin för tandborstningen 

Det är viktigt att du är lugn under tandborstningen, så att hunden inte blir orolig och känner ett obehag över situationen. Var också noga med att berömma med klappar när tandborstningen är avklarad. Visa att hunden har varit duktig och att det är kul att borsta tänderna! 

Tänk på att välja en tidpunkt för tandborstning när hunden är som lugnast. För en morgontrött hund kanske det är i början av dagen och för en annan kanske det är i samband med eftermiddagsluren.

Borsta gärna hundens tänder vid samma tidpunkt och på samma sätt varje dag, så att det blir en rutin som den lär sig känna igen och blir trygg med. 

3. Vänj hunden vid tandborsten stegvis

När det kommer till själva tandborstningen är det ofta lättast att börja med tänderna längst fram i hundens mun, därefter kan man försiktigt jobba sig bakåt tand för tand.

Ge hunden en chans att vänja sig vid tandborsten, men dra samtidigt inte ut för mycket på tiden så att hunden tappar tålamodet. Borsta med små rörelser och se till att du kommer åt på både in- och utsidan av hundens tänder. 

Om din hund är ovan vid att få tänderna borstade kan det vara bra att vara två personer som hjälps åt. Då kan en av er stå bakom hunden (ifall den skulle få för sig att börja backa bakåt) medan den andra står framför och sköter själva tandborstningen.

Hur ofta ska man borsta tänderna på hunden?

Hundens tänder ska borstas regelbundet, gärna varje dag (speciellt om du har en hund som lätt får tandsten). Eftersom syftet med tandborstningen är att ta bort plack spelar det ingen roll om du borstar hundens tänder före eller efter att den har ätit.

Om du har en hund med liten mun eller trubbig nos är det extra viktigt att vara noga med tandborstningen, eftersom tändernas placering och storlek kan öka risken för tandsjukdomar.

Genom att borsta hundens tänder förebygger du problematik som tandsten på hund, tandlossning och liknande. Kom ihåg att tandsten kan bildas snabbt och utvecklas till allvarliga tandsjukdomar om den inte avlägsnas i tid. Om du borstar hundens tänder ordentligt varje dag är risken för tandsten betydligt mindre! 

Kan man borsta tänderna på hunden med kokosolja?

Ja, man kan borsta tänderna på hunden med kokosolja. Om du vill borsta hundens tänder med kokosolja gör du på samma sätt som om du hade borstat med hundtandkräm. Du applicerar kokosoljan på tandborsten (eller direkt på hundens tänder) och borstar.

Kokosoljan är antibakteriell, vilket kan underlätta elimineringen av skadliga bakterier från hundens mun. Välj gärna en kokosolja som är kallpressad och ekologisk. 

Kan man borsta tänder på hunden med vanlig tandkräm?

Nej, som vi nämnde ovan kan man inte borsta tänderna på hunden med vanlig tandkräm. Den tandkräm vi människor använder innehåller ofta fluor och andra ämnen som är farliga för hundar att få i sig.

Om du vill använda tandkräm när du borstar tänderna på din hund ska du använda en hundtandkräm, en tandkräm som är speciellt utformad för hundar. Man behöver inte använda tandkräm när man borstar tänderna på hunden. Faktum är att hundens tänder kan bli rena och fria från plack även utan tandkräm.

Däremot tycker många hundar att hundtandkräm smakar gott, vilket kan göra tandborstningen lite lättare. Vissa hundar gillar smaken på tandkrämen så mycket att de slickar av allt från tandborsten innan man ens hunnit börja borsta!

Borsta tänder på valp

Du kan börja borsta tänderna på din valp redan när den är 4-6 månader gammal. Det är bra att börja tidigt så att hunden får möjlighet att vänja sig stegvis vid tandborstningen. Men att borsta tänderna på en liten valp är ju inte alltid det lättaste…

Valpen vill sällan sitta still, biter gärna tag i tandborsten och gör vad den kan för att slippa undan. Här gäller det för husse eller matte att ha rejält med tålamod och ta det ett steg i taget. Träna på att borsta tänderna lite varje dag och överös med beröm när det går bra. 

Kom du inte igång med tandborstningen när din hund var liten? Ingen fara, det kanske är försent att lära gamla hundar sitta, men det är aldrig försent att börja borsta tänderna på hunden! Du kan förebygga tandsten och framtida tandsjukdomar genom att börja borsta tänderna på din hund idag.