beagle

Här har vi en skällig men ack så kärleksfull liten hund! Idag används den populära beaglen både som jakthund och sällskapshund. Undrar du om beagle är rätt hund för dig? Här har vi sammanställt allt du behöver veta om hundrasen.

Fakta om beagle

Bakgrund

Beagle är en riktigt gammal hundras vars rötter går tillbaka hela vägen till 1300-talet. Den kommer ursprungligen från England, där den framförallt användes av jägare vid jakt av kanin och hare.

Namnet beagle sägs betyda gaphals och liten. Det kommer av det fornfranska ordet beegueule som betyder gaphals och det keltiska ordet beag som betyder liten. 

Beaglen är en korthårig, medelstor hund med fläckig päls. Den är i regel vit med fläckiga inslag av svart, brunt eller gult. Även om beaglen är relativt liten till storleken har den en kompakt och stolt kroppshållning. Som fullvuxen blir den 33-40 cm hög och väger 10-15 kg. 

Användningsområde

Idag används beaglen delvis fortfarande till jakt (i pack och enskilt), men den är även en populär sällskapshund. I jakt används den främst för att jaga kanin, hare rådjur, hjort, vildsvin och räv.

Eftersom rasen är en drivande jakthund, vilket innebär att den driver sitt byte mot jägaren med skall – kräver den en hel del aktivering. Om du inte planerar att jaga med din beagle bör du vara beredd att aktivera den på annat sätt, till exempel med agility, lydnadsträning eller viltspår. 

Hur är beagle?

Beagle är till naturen mycket livlig, social och tillmötesgående. I sann jaktanda är den även modig, uthållig, nyfiken och alltid på alerten.

Den tycker inte om att vara själv och har en ovana att skälla destruktivt om den blir lämnad ensam. Faktum är att beagle är en av hundarna som sägs skälla mest, den används flitigt vid drevjakt där den med sitt skall driver bytet mot jägaren. 

Även om beagle är duktig på att skälla är den inte den ultimata vakthunden. Den kommer troligtvis att skälla om någon utomstående närmar sig, men snarare för att välkomna (med glatt viftande svans!) än för att skrämma iväg.

Eftersom beagle är en renodlad jakthund har den ett starkt luktsinne och den drar sig inte för att rymma om den får upp spår på till exempel en hare.

Därför är det bra att ha staket runt hela trädgården, eller ha hunden kopplad i en lång lina när den är utomhus. Rasen är mycket aktiv och behöver sysselsättas för att må bra. Den tycker om långa promenader, agility, lydnadsträning och att viltspåra i skogen. 

Vanliga frågor om beaglen

Hur är beagle som sällskapshund?

Så länge du kan ge beagle den stimulans den behöver är den en riktigt bra sällskapshund. Rasen har en vänlig natur och är mycket kärleksfull. Däremot ogillar beagle att bli lämnad ensam och har en tendens att yla av separationsångest. Den följer mycket hellre med dig ut på äventyr än stannar hemma själv. 

Är beagle en bra familjehund?

Ja, beagle kan vara en bra familjehund, men det beror såklart på familjen. Rasen är lekfull och utåtriktad, vilket göra att den passar bra i aktiva barnfamiljer.

Den gillar när det händer saker och vill gärna följa med på familjens olika aktiviteter. Men det är mycket viktigt att hunden får ordentligt med aktivitet – och att den inte lämnas ensam särskilt ofta.

Rasen kommer bra överens med de flesta andra hundar och tycker mycket om barn. När det kommer till katter behöver den introduceras för dem i tidig ålder för att skapa en god relation till dem. 

Vad kräver en beagle?

Mycket aktivitet! Beaglen behöver komma ut på promenad minst två timmar varje dag och gärna mer än så. Den älskar långa promenader, att leka och viltspåra i naturen. Eftersom den har en extremt stark jaktinstinkt behöver den gå kopplad på promenaderna, annars händer det lätt att den rymmer.

Det här är en kärleksfull hundras, men den kräver en bestämd ägare. Den är dominant i sitt sätt, både mot människor och andra hundar. Så om du som ägare inte är noga med att visa vem som bestämmer tidigt kan det bli problem längre fram.

Beaglen behöver tydliga regler, låt dig inte luras av de vädjande valpögonen. Den här hunden vet exakt vad den vill och vad den ska göra för att få det. Men om du är noga med uppfostran kan du räkna med att din beagle kommer bli en lojal kompanjon.  

Hur gammal blir en beagle?

Den blir 12-15 år gammal och hör till en av de äldsta hundraserna.

Är beagle allergivänlig?

Nej, den hör inte till de allergivänliga hundraserna. Men det kan såklart variera beroende på hund och allergiker.

Hur jagar en beagle? 

Beagle är en drivande jakthund som används vid drevjakt av framförallt hare, räv och rådjur. Drevjakten inleds med att jägaren släpper hunden lös för att spåra efter vilt, när hunden hittat djuret använder den sitt skall för att driva det mot jägaren som fäller det. 

Förr användes beagle framförallt vid jakt i pack med flera hundar, men på senare tid har rasen skolats om till att även jaga enskilt. Beagle jagar främst hare, kanin, rådjur, vildsvin, räv och hjort. 

Vad kostar en beagle?

Den kostar cirka 20 000 kronor, men priset kan såklart variera beroende på uppfödare och hund. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos Svenska beagleklubben