Welsh corgi pembroke

Funderar du på att skaffa en welsh corgi pembroke? Corgin är inte bara drottning Elizabeth II:s älsklingshund, utan en populär ras bland hundmänniskor världen över. Här har vi samlat allt du behöver veta om corgin!

Fakta om welsh corgi pembroke

Bakgrund

Welsh corgi pembroke (eller corgin som den ofta kallas) härstammar från Wales, där den förr främst användes som jakt- och vallhund. På den tiden hade corgin som huvuduppgift att valla boskap, vakta gården och spåra vilt. 

Låt dig inte luras av corgins korta ben, det här är en stor hundras. Vad den inte når upp till på höjden tar den igen med sin avlånga kropp. Till färgen är corgin ofta rödaktig med inslag av vita tecken, men andra färger kan också förekomma. 

När det kommer till hälsan är det här en mestadels frisk hundras som inte lider av några rasspecifika sjukdomar. Kroppsbyggnaden kan i vissa fall leda till att den får problem med ryggen. 

Användningsområde

Corgi avlades fram som en populär ras för vallhundar. Idag är rasen en mer utpräglad sällskapshund, vilket den passar utmärkt som då den är mycket lojal, utåtriktad och tillgiven sin ägare. Corgin är lättlärd och gör sig också bra inom agility, lydnad och spårning.

Hur är welsh corgi pembroke?

Welsh corgi pembroke avlades fram för att driva boskap och har en hel del energi att göra av med! Detta är en aktiv hundras som behöver få komma ut och röra på sig allra minst en timme om dagen. Gärna mer om det är möjligt.

Den kan också ha för vana att nafsas i fötterna, eftersom rasen brukade valla boskap genom att nafsa dem i hasorna. Ett tips är att vänja corgin av med detta redan i valpstadiet, så slipper du problem längre fram. Border collie är en annan hundras som vallar boskap genom att nafsa dem i benen.

Hur gammal blir corgi?

Welsh corgi pembroke lever ofta ett långt liv, vissa corgis kan bli hela 15 år gamla.

Skäller corgi?

Eftersom corgin är en gammal vakthund är den lite extra alert på saker som händer i omgivningen. Den varnar gärna om någon eller något närmar sig hemmet. Men den är samtidigt inte överdrivet skällig av sig, med en ordentlig uppfostran där man sätter gränser tidigt ska det inte vara några problem. 

Fäller corgi? 

Nästan alla hundar fäller mer eller mindre, även corgin. Den fäller i regel två gånger om året (vår och höst) som de flesta hundraser. Pälsen är i övrigt lättskött och vattenavvisande. Det finns hundraser som fäller mindre men corgin tillhör inte dem.

Är corgi allergivänlig?

Nej, welsh corgi pembroke klassas inte som en allergivänlig hundras. Det finns ingen hundras som är 100 % allergifri, men det finns allergivänliga hundraser som producerar mindre mjäll, dreglar mindre och fäller mindre. Exakt hur allergivänliga en hundras är kan variera från hund till hund (och från allergiker till allergiker).

Vad kostar en welsh corgi pembroke?

En welsh corgi pembroke kostar i regel cirka 15 000 kronor, men priserna kan variera från 5000 ända upp till 20 000. Det beror helt på uppfödare och stamtavla. Du kan läsa mer om corgin och hitta uppfödare hos svenska welsh corgiklubben.

5 saker att tänka på innan du skaffar en corgi:

  • Rasen behöver ordentligt med motion, det här inte en hund som bara vill ligga framför brasan och mysa
  • Din corgi kommer troligen försöka valla runt dig i hemmet genom att nafsa sig i hälarna, det viktigt att vänja av den vid detta tidigt
  • Corgin är en vakthund som kommer att varna om någon eller något närmar sig
  • Som blivande ägare av en welsh corgi pembroke bör du gärna ha lite erfarenhet i bagaget, rasen kan vara lite krävande
  • Detta är en intelligent och lättlärd hundras, så kombinera gärna promenaderna med någon form av mental stimulans, till exempel spårning eller lydnad