hund slickar på tassarna

“Vad ska jag göra om min hund slickar mycket på tassarna?” är en fråga många hundägare ställer sig. Om hunden slickar på tassarna kan det bero på att den har drabbats av svamp. Här får du veta hur du gör för att läka hundens tassar och få den att sluta slicka. 

Varför slickar hunden sina tassar?

Hunden kan få för sig att slicka på tassarna av olika anledningar. Ett vanligt tecken på hudbesvär hos hund är att hunden börjar slicka på tassarna. Det kan vara för att det kliar på tassarna, till exempel på grund av svamp, eksem, lopp- eller fästingbett.

Under vår- och sommarmånaderna kan du förebygga att hunden drabbas av fästingbett och annan ohyra genom att använda fästingmedel till hund.

Om din hund är stressad eller rastlös kan det leda till att den börjar slicka mycket på tassarna. Genom att slicka eller bita på något kan hunden lindra sin ångest. Ibland kan det hjälpa att distrahera en orolig hund med en tuggleksak. Det är också vanligt att hunden slickar på tassarna om den har fått ett sår eller skadat sig på annat sätt.

5 anledningar till att hunden slickar på tassarna:

  • Svamp
  • Eksem
  • Stress
  • Rastlöshet
  • Sår eller annan skada

Svamp på tassarna på hunden

Det är lätt hänt att hunden får svamp på tassarna när det är blött ute och de inte hinner torka helt efter promenaden. Om hunden slickar på tassarna kan det bero på en svampinfektion.

Vanliga tecken på att hunden har fått svamp är att tassarna blir röda och ömma. En hund som har svamp i tassarna (så kallad tassvamp) kan få så ont att den börjar halta.

Svamp på trampdynorna på hunden

Hunden kan också få svamp mellan trampdynorna. Ömma tassar och röd päls mellan trampdynorna kan bero på svampinfektion.

Oavsett om din hund har svamp på trampdynor eller tassar är det viktigt att behandla åkomman. Det finns saker som du själv kan göra för att lindra svamp på hundens tassar. 

Vad ska man göra när hunden slickar på tassarna?

“Min hund slickar på tassarna hela tiden, vad ska jag göra?” kanske du undrar nu. Ingen fara, det finns saker du kan göra att läka hundens tassar och få den att sluta slicka på dem.

Om din hund har svamp på tassar eller trampdynor kan du lindra den med tassbad. Klorhexidin på hundens tassar har också visat sig vara effektivt mot svamp. Det finns våtservetter med klorhexidin som du kan använda på hundens tassar.

Hundar som inte kan låta bli att slicka kan behöva ha krage på sig tills tassarna är läkta. Om svampinfektionen inte försvinner är det bäst att kontakta veterinär för rådgivning.

När ska man smörja trampdynorna på hunden?

Om din hund har torra trampdynor kan det leda till att den får sår och sprickor. För att läka hundens sår på trampdynorna kan du smörja in dem med en fet salva.

Smörj gärna trampdynorna på hunden innan ni går ut på promenad, då hinner salvan gå in i huden innan hunden får en chans att slicka bort den. Du kan använda helosan eller göra en egen salva för hundtassar med vårt recept nedan. 

Recept på den bästa tassalvan till hunden

Du behöver:

  • 30 g bivax
  • 1 dl olivolja

Gör såhär:

Du gör den bästa tassalvan själv genom att smälta bivax i ett vattenbad. Därefter blandar du det smälta bivaxet med olivoljan. Häll över i en glasburk och låt stelna. Funkar minst lika bra som fotkräm för husse eller matte!

Du kan trä strumpor över hundens tassar och fästa dem med självhäftande bandage eller textiltejp för att undvika att salvan slickas bort.