fästingmedel hund

Visste du att du kan hålla hunden fri från fästingar utan otäcka kemikalier? I den här guiden delar vi med oss av testvinnarna i kategorin bästa naturliga fästingmedel för hundar 2023. 

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Animigo. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

bästa halsband

Animigo fästinghalsband

Växtbaserat fästinghalsband med upp till åtta månaders skydd.

bästa spot-on

Animigo spot- on fästingmedel

bilbälte till hund

Giftfritt lopp- och fästingmedel med 120 dagars skydd.

bästa pulver

Animigo fästingmedel i pulverform

Naturligt fästingmedel i pulverform som blandas ner i hundens mat.

Vad är ett naturligt fästingmedel till hund?

Ett naturligt fästingmedel till hund håller hunden skyddad från fästing, loppor och annan ohyra utan kemikalier. Det innehåller giftfria ingredienser som är naturligt avskräckande mot fästingar, till exempel citron, vitlök, eukalyptus och lavendel.

Giftfria fästingmedel till hund kan vara minst lika effektiva som fästingmedel med kemikalier. Ett naturligt fästinghalsband för hund kan till exempel skydda mot fästingar i upp till åtta månader.

Många fästingmedel innehåller kemikalier som är säkra för hunden, men giftiga för barn och katter. När du väljer ett naturligt fästingmedel till hund behöver du inte vara orolig för att barn och katter i hundens omgivning utsätts för skadliga ämnen. Naturliga fästingmedel till hund innehåller giftfria ämnen som varken är skadliga för andra djur, människor eller miljö.

Idag är de flesta fästingmedel för hund receptfria och kan köpas på apoteket eller liknande. Kom ihåg att läsa bipacksedeln för att säkerställa att produkten passar din hunds storlek och ålder. Hundar som väger mer kan behöva en högre dos och tvärtom. 

3 anledningar att använda ett naturligt fästingmedel för hund:

 1. Mindre risk för biverkningar: Naturliga fästingmedel innehåller ingredienser från växtriket som är mindre skadliga för hundens kropp. Genom att använda naturliga fästingmedel kan hundägare minska risken för eventuella biverkningar, till exempel hudbesvär och magproblem, som vissa kemikalier kan orsaka.
 2. Miljövänligare alternativ: Naturliga fästingmedel tenderar att vara mer miljövänliga än kemiska medel. Många kemiska fästingmedel innehåller starka kemikalier som kan skada miljön när de tvättas av från hunden och sprids i naturen. Naturliga medel bryts oftast ner utan att lämna lika stor påverkan på miljön.
 3. Säkert för barn och katter: Många fästingmedel är säkra för hundar, men innehåller ingredienser som kan vara giftiga för katter och barn. Genom att använda ett naturligt fästingmedel kan du känna dig trygg med att katter och barn i din hunds omgivning inte utsätts för fara. 

Bäst i test: testvinnarna av bästa fästingmedlet 2023

I den här guiden får du en sammanställning av bästa fästingmedel för hund 2023. Vi hoppas att du hittar den typen av fästingmedel som passar just din hund!

En hund som blivit biten av fästingar eller annan ohyra får ofta klåda och liknande hudbesvär hos hund. Du kan skydda din hund genom att använda ett bra fästingmedel under vår- och sommarmånaderna.

Alla fästingmedel i den här guiden innehåller ingredienser som är naturligt avskräckande mot fästingar, loppor och löss. Vi har valt fästingmedel från Animigo eftersom de är experter på just naturliga fästingmedel som passar både hund och katt.

Det kan vara svårt att upptäcka fästingar, särskilt om din hund har lång och tjock päls. Gör det till en rutin att grundligt kolla igenom hunden efter fästingar en gång varje dag. Om du hittar en fästing på din hund är det viktigt att ta bort den så snart som möjligt. 

bästa halsband

bilbälte till hund

Animigo fästingshalsband

Animigo fästingshalsband innehåller växtbaserade ingredienser. Du kan känna dig trygg med att halsbandet är säkert för barn som kan råka komma i kontakt med det när de klappar hunden.

Fästinghalsbandet verkar genom att släppa ifrån sig ett lavendeldoftande fästingmedel som avskräcker både fästingar, loppor, löss, larver och myggor. 

Skyddet gäller direkt efter att du tagit på hunden halsbandet och är aktivt i hela åtta månader. Det kan även användas på katter.

Till skillnad från många kemiska fästinghalsband innehåller Animigos halsband inga ämnen som är farliga för vattenlevande organismer.

Du behöver med andra ord inte oroa dig för att halsbandet ska skada miljön om din hund hoppar i vattnet. Det är dessutom vattenavstötande, vilket kan vara bra om du har en badglad hund.

3 snabba om Animigo fästinghalsband:

 • Skyddet håller i åtta månader
 • Växtbaserat fästinghalsband med doft av lavendel
 • Säkert för katter och barn

bästa spot-on

bilbälte till hund

Animigo spot-on fästingmedel

Animigo spot-on fästingmedel appliceras direkt på hundens torra hud. Det skyddar din hund mot fästingar, loppor och andra skadedjur i upp till 20 dagar. Därefter behöver behandlingen upprepas för fortsatt skydd. 

Det här naturliga fästingmedlet är 100 % giftfritt och kan användas på hundar i alla storlekar. Du justerar enkelt dosen med medföljande pipett efter hur mycket din hund väger.

Fästingmedlet har en fräsch citrusdoftande och kan med fördel även användas på katter.

3 snabba om Animigo spot-on fästingmedel:

 • Skyddar hunden i upp till 20 dagar
 • 100 % giftfritt med doft av citrus
 • Kan användas på hundar (och katter) i alla storlekar

bästa pulver

bilbälte till hund

Animigo fästingmedel i pulverform

Animigo fästingmedel i form av pulver är effektivt för att hålla fästingar och annan ohyra borta från hundens päls.

Fästingmedlet är gjort på naturliga ingredienser som verkar genom att göra smaken på hundens blod mindre tilltalande för fästingar, loppor och parasiter.

Pulvret innehåller bland annat zink som håller hundens päls frisk och vitlöksextrakt som avskräcker ohyra.

Till skillnad från tabletter är pulvret lätt för de flesta hundar att få i sig. Du blandar ner pulvret i hundens mat och låter det verka inifrån.

Det här är ett fästingmedel som även kan användas på hundar och katter i alla storlekar.

3 snabba om Animigo fästingmedel i pulverform:

 • Lättanvänt pulver som tillsätts i hundens mat
 • Naturliga ingredienser som vitlöksextrakt och zink
 • Håller fästingar borta genom att ändra smaken på hundens (eller kattens) blod

Om din hund redan har drabbats av ohyra…

Det är vanligt att hundar drabbas av loppor, fästingar och annan ohyra. Om du upptäcker att din hund fått en fästing ska du avlägsna den direkt med en pincett eller fästingplockare.

Använd gärna ett fästingschampo om hundens hud blir irriterad efter ett fästingbett. Ett fästingschampo verkar för att läka hundens hud efter att den drabbats av loppor, fästingar och liknande. Om du misstänker att din hund har fästingar pälsen kan ett fästingschampo även hjälpa till att avlägsna dem.

bästa fästingschampo

bilbälte till hund

Animigo fästing- och loppschampo

Animigo fästing- och loppschampo är räddaren i nöden när hunden drabbats av fästingbett. Som ett extra plus i kanten får hunden också en skinande ren päls.

Schampot hjälper dig i första hand att effektivt avlägsna fästingar från hundens päls. Kombinera gärna schampot med något av ovanstående fästingmedel för bästa skydd. 

Bett från fästingar, loppor och annan ohyra kan skapa irritation i hundens hud. Fästingschampot reder ut hundens päls och balanserar hudens ph-värde med hjälp av naturliga ingredienser.

Animigo fästing- och loppschampo innehåller bland annat ämnen som tea treeolja, avokadoolja, kokosolja, mandelolja och kamomillolja. Det är fritt från giftiga kemikalier.

3 snabba om Animigo fästing- och loppschampo:

 • Återställer hundens päls till sin forna glans
 • Fri från skadliga kemikalier
 • Balanserar hudens ph-värde och lindrar irritation

När ska man börja använda fästingmedel till hund?

Du kan börja använda fästingmedel på hunden så snart fästingsäsongen börjat. Fästingsäsongen varierar beroende på var i Sverige du befinner dig, det vanligaste är att den infaller mellan mars och september.

Om du vet med dig att du bor i ett område där det finns mycket fästingar eller där fästingsäsongen vara längre är det viktigt att du anpassar dig därefter.

Under fästingsäsongen behöver du vara extra noga med att undersöka och borsta av din hund efter utevistelse. Om du har tur lyckas du borsta bort eventuella fästingar som finns i pälsen men ännu inte hunnit bita sig fast.

Vad ska man använda för fästingmedel för valpar?

Det är viktigt att vara försiktig med användningen av fästingmedel på valpar. Undvik att använda alla typer av fästingmedel på valpar som är under 8 veckor gamla. Valpar är särskilt känsliga och deras kroppar är ännu under utveckling, vilket gör dem mer mottagliga för potentiella biverkningar av fästingmedel för hund.

Fästingmedel får endast använda på hundar som är över den rekommenderade åldern och vikten som står på bipacksedeln. Det kan vara en bra idé att undvika områden med fästingar, till exempel högt gräs, tills valpen är mogen nog för applicering av fästingmedel. 

För att avgöra om din valp är redo att använda fästingmedel kan du alltid rådfråga din veterinär. Veterinären kan ge dig individuella råd baserat på din valps hälsotillstånd, ras och storlek. 

3 saker att tänka på vid köp av fästingmedel för din hund:

 • Hundens vikt, det finns fästingmedel som ska anpassas efter hur mycket hunden väger
 • Hundens ålder, det finns preparat som inte ska ges till hundvalpar som är yngre än 8 veckor
 • Dräktighet, det finns preparat som inte är lämpliga för en dräktig tik 

Hur länge varar effekten av olika fästingmedel till hund?

Hur länge skyddet mot fästingar håller i sig beror helt på vilken sorts preparat du väljer. Spot-on-preparat brukar vara i 3-4 veckor och fästinghalsband i 5-8 månader. Läs alltid på förpackningen för att se hur länge effekten av fästingmedlet håller i sig. 

Hur tar man bort en fästing från hund?

 1. Förberedelse: Försök att vara lugn och säker på dig själv, eftersom din hund kommer känna av din oro. Ha allt du behöver nära till hands, en pincett, rengöringsmedel (till exempel tvål och vatten, alkohol eller desinfektionsmedel) och eventuellt handskar för att skydda dig själv. Det är viktigt att ta bort fästingen så snart som möjligt eftersom det minskar risken för att den sprider eventuella sjukdomar.
 2. Placering: Hitta fästingen på din hund. Det kan ibland vara en utmaning, då fästingar kan vara små och lätt gömma sig i pälsen. Var noggrann och kontrollera hela kroppen, inklusive mellan tassarna, i öronen och runt hundens halsband.
 3. Använd pincett: Ta en pincett och grip tag om fästingen så nära hundens hud som möjligt. Var försiktig så att du inte klämmer för hårt, det kan orsaka att fästingens kropp krossas och utsöndrar potentiellt farliga ämnen. 
 4. Dra försiktigt: Dra försiktigt rakt ut med en stadig och jämn rörelse för att ta bort fästingen. Var tålmodig och undvik att rycka eller vrida. Se till att få med hela fästingen utan att lämna någon del kvar i hundens hud.
 5. Desinficera: Efter att du har tagit bort fästingen, rengör området noggrant med tvål och vatten, alkohol eller annat desinfektionsmedel. Det hjälper till att minimera risken för infektion.
 6. Följ upp: Håll ett öga på området där fästingen har suttit. Om det blir rött, svullet, eller om din hund verkar ha ovanligt ont, kontakta genast din veterinär.
 7. Släng fästingen: Släng fästingen på ett säkert sätt, till exempel genom att spola ner den i toaletten.