Varför hickar hunden

Varför hickar hunden egentligen? Hicka är för det mesta helt ofarligt för hunden. Men som hundägare kan det ändå vara skönt att veta varför hunden hickar och vad man kan göra för att få den att sluta. Det får du veta här!

5 vanliga anledningar till att hunden hickar:

  • Hunden har ätit eller druckit för mycket eller för snabbt 
  • Förkylning kan leda till hicka, framförallt hos valpar
  • Matsmältnings- eller magproblem
  • Rädsla eller stress hos hunden kan framkalla hicka, precis som hos människor
  • Andningsbesvär

Är hicka farligt för hunden?

Nej, hicka är fullt normalt och i regel inte farligare för hundar än det är för människor. Men i vissa fall kan hickan vara ett tecken på att hunden har problem med andningen eller matsmältningen. 

Hunden kan också drabbas av omvänd hicka (eller omvänd nysning som det också kallas). Då andas hunden snabbt och högljutt in genom nosen. Omvänd hicka kan vara ett symptom på bland annat andningsproblem eller bihåleinflammation.

Hicka är vanligast förekommande hos valpar och brukar inte hålla i sig längre än några minuter. Om hundens hicka pågår under en längre tid kan det vara ett tecken på något underliggande besvär, som förkylning, andnings- eller magproblem. Rådfråga alltid din veterinär om du är orolig.  

Hur får man hunden att sluta hicka?

Även om hicka oftast är ofarligt kan det vara obehagligt för hunden, särskilt om det håller på under längre tid. Som hundägare vill vi i detta läge såklart göra allt vi kan för att hickan ska försvinna.

Så får du hunden att sluta hicka:

  • Ge något att äta eller dricka, det får hundens andning att förändras och kan underlätta hickan
  • Lek tillsammans, när hunden aktiveras sker ett skifte i andningsmönstret som kan göra att hickan försvinner
  • Hoppa i badet! När du badar hunden (eller låter den ta ett dopp på egen hand) reagerar den på att något nytt händer, vilket också gör att andningen förändras.
  • Om inget annat fungerar kan du testa att skrämma hunden, men gör det i så fall på ett lugnt och sansat sätt. När hunden blir skrämd andas den ut extra luft, vilket kan göra att hickan lindras. (Obs! Detta passar inte alla hundar, om din hund lätt blir orolig, stressad eller aggressiv bör du undvika detta helt!)