giftigt för hunden

De flesta har nog hört att choklad är giftigt för hunden, men vad finns det för andra saker som våra fyrbenta vänner inte tål? Här hittar du en lista över 15 saker som hunden inte kan äta.

Lista: 15 saker som hundar inte kan äta

1. Kakao

Att choklad är giftigt för hund vet nog de flesta. Hundar tål inte ämnet teobromin som finns i kakao, men det krävs ofta mer än en chokladpralin för att kakao ska bli dödligt för hunden. Man brukar räkna på att 40-100 gram kakao per kilo av hundens kroppsvikt är en dödlig dos.

Men det varierar såklart från hund till hund, vissa kan bli riktigt dåliga även av lägre doser. En hund som har blivit förgiftad av kakao kan ha hjärtklappning, diarré, skakningar och kissa mycket. 

2. Sötningsmedlet Xylitol

giftigt för hunden

Sockerfritt godis, tuggummi, tandkräm eller annat som innehåller Xylitol är giftigt för hund. En hund som fått i sig Xylitol kan bli ovanligt slö, medvetslös, få lågt blodsocker, kräkningar, kramper eller skakningar. I värsta fall kan Xylitol vara dödligt för hunden. 

3. Lök

giftigt för hunden

Både tillagad och rå lök är farligt för hunden då det innehåller ämnet allicin som kan orsaka blodbrist. Symptom att se upp för om hunden har fått i sig lök är kräkningar, andningsbesvär, minskad aptit, diarré, buksmärtor och bleka slemhinnor.

Lök i för stor mängd kan vara dödligt, men man vet inte säkert hur stor mängd lök som krävs för att hunden ska bli förgiftad. Så undvik till exempel att ge köttfärs till hund eller blodpudding till hund med lök i. 

Visste du att många hundar gillar ägg och särskilt äggulan? Det går för det mesta utmärkt att ge ägg till hund.

4. Vindruvor (och russin)

giftigt för hunden

Du ska inte ge vindruvor till hund. Vindruvor såväl som russin (torkade vindruvor) är giftigt för hunden och kan leda till att den får diarre, kräkningar och ibland även njursvikt. Att hunden får i sig några få vindruvor eller russin är ofta ingen fara, men ett större antal kan vara giftigt. 

Alla frukter är inte giftiga för hunden, visste du att hundar kan äta banan?

5. Nötter

vad får hunden inte äta

En del nötter kan vara giftiga för hunden, särskilt macadamianötter. Eftersom hunden är känslig för salt och nötter ofta är saltade är det ytterligare en anledning att undvika dem. Nötter kan i värsta fall vara dödligt för hunden.

Symptom på att hunden har blivit förgiftad efter att ha ätit nötter är slöhet, kräkningar, nedsatt leverfunktion, minskad aptit, diarré, blod i avföringen, magproblem, förlamning och vinglighet.

Men jordnötter och jordnötssmör då? Vissa väljer att ge jordnötter till hund och det kan vara okej i måttliga mängder.

6. Salt

vad får hunden inte äta

Det är inte bra för hunden att få i sig för mycket salt, så tänk på det när du matar den med matrester. Särskilt mindre hundar är extra känsliga för salt. Symptom på att en hund fått i sig för mycket salt är kräkningar, slöhet, kramper och diarré. 

7. Bulldeg

vad får hunden inte äta

Det kan vara väldigt obehagligt för hunden att få i sig bulldeg (eller annan bakdeg som jäser). Men du behöver inte oroa dig alltför mycket eftersom det sällan är livshotande. Det som händer när hunden äter bulldeg är att det jäser i magen på den och bildar alkohol, din hund blir berusad med andra ord.

Saffran kan också vara giftigt för hunden så låt den inte norpa åt sig några lussebullar.

8. Alger

vad får hunden inte äta

Många hundar älskar att bada och ibland händer det också att de dricker av vattnet de badar i. Men om det finns blommande alger i vattnet kan de innehålla ämnen som är giftiga. För att undvika att hunden blir förgiftad är det viktigt att tvätta och schamponera noga efter badet. Låt inte heller hunden slicka på pälsen.

Symptom på algförgiftning kan vara klåda, diarré, kräkningar, förlamning, kramp, njurskador, leverskador, nervskador och inre blödningar. I värsta fall kan det leda till dödsfall. 

9. Ekollon

vad får hunden inte äta

Om hunden får i sig en större mängd ekollon kan det vara livshotande eftersom ekollon innehåller det frätande ämnet tannin. Det kan leda till att hunden får minskad aptit, leverskador, njurskador, förstoppning, diarré, feber eller blir ovanligt trött.

10. Paddor

vad får hunden inte äta

Om hunden slickar eller tuggar på en padda kan den bli förgiftad, även om det ofta är lindrigt. Symptom kan vara minskade pupiller och ökad salivutsöndring.

11. Snigelmedel

vad får hunden inte äta

Ibland äter hunden gräs och då kan den få i sig giftiga bekämpningsmedel, framförallt snigelmedel som många använder i trädgården. Det kan leda till kramp, små pupiller, feber och ökad salivutsöndring. 

12. Värktabletter

Hunden kan bli förgiftad av att få i sig värktabletter för människor, till exempel alvedon och ipren. Symptom kan vara leverskador, kräkningar, diarré och nedsatt syretransport i blodet. Du får bara ge hunden värktabletter för människor om det är på veterinärens rekommendation. 

13. Råttgift

giftigt för hunden

Att råttgift är giftigt vet vi. Men hunden behöver inte nödvändigtvis äta råttgift för att bli förgiftad. Det kan räcka att hunden tuggar på en råtta eller ett annat djur som fått i sig den.

Det kan leda till att hunden får inre blödningar, blod i avföringen, blåmärken, kramper, blir dåsig, medvetslös eller blöder ur nos och mun. Råttgift kan orsaka dödsfall hos hundar. 

14. Kaffe

giftigt för hunden

Det är koffeinet i kaffet som inte är bra för hunden. Olika hundar är olika känsliga, men ibland krävs det inte mer än en liten kopp för att symtom som hjärtklappning ska uppstå. Kaffe kan vara dödligt för hunden. 

15. Glykol

Glykol är extremt giftigt för hundar. Det finns i kylarvätska och spolarvätska, så se upp om du råkar spilla det på garagegolvet. Glykol har en söt smak och många hundar tycker att det smakar gott, så de slickar gärna i sig det.

Symptom på förgiftning är att hunden kissar mycket, blir törstig, får dålig balans och nedsatt njurfunktion.