Hund fonus

Funderar du på att bli adoptivförälder till en hund från Fonus? Begravningsbyrån Fonus och Djurskyddet Sverige hjälper djur som förlorat sina ägare att hitta nya hem. Här berättar vi mer om initiativet Djuränklingar och vad ska du tänka på innan du adopterar en hund.

Fonus hjälper hundar som förlorat sina ägare

Varje år dör cirka 90 000 människor i Sverige, men vad händer med djuren som de lämnar efter sig? Djur kan känna saknad och sorg efter att ha förlorat en närstående på samma sätt som vi människor.

Hundar som är flockdjur av naturen kan bli rent av deprimerade av att förlora en familjemedlem. De vantrivs med att vara ensamma och kan ha stora svårigheter att komma över förlusten av matte eller husse. 

I vissa fall kan släktingar eller vänner ta över djuret som lämnats kvar efter ägarens bortgång – men långtifrån alla djur ges den möjligheten.

Som tur är finns det verksamheter som jobbar aktivt med att hjälpa djuränklingar (och andra djur i behov av nytt hem) att hitta nya ägare, några av dem är Fonus, Djurskyddet Sverige och Hundstallet.

Vad händer med djur när ägaren går bort?

Har du tänkt på vad som händer med din hund när du inte längre finns? Hos Fonus finns Vita arkivet, där du kan tala om för dina anhöriga vad du vill ska hända med ditt djur när du inte längre finns kvar för att ta hand om det.

Vita arkivet finns både i pappersform och digitalt. Det är kostnadsfritt och du kan uppdatera det när du vill.

Adoptera hund från Fonus – initiativet Djuränklingar

Fonus och Djurskyddet Sverige har tillsammans skapat initiativet Djuränklingar som gör det möjligt att adoptera hundar och katter vars ägare gått bort.

Målet är att förebygga ensamhet hos både djur och människor. Detta genom att föra samman människor som längtar efter ett sällskapsdjur och djur som behöver ett nytt hem. 

Fonus och Djurskyddet Sverige hoppas att tillsammans kunna öka medvetandet om den spridda ensamheten i svenska hushåll.

De vill lyfta fram hur djur kan hjälpa människor som känner saknad och sorg. Det är ett faktum att människor som har sällskapsdjur känner sig både lyckligare och mindre ensamma. 

Vill du adoptera hund från Fonus?

Är du intresserad av att adoptera en djuränkling? Tänk på att ett djur som förlorat sin ägare kan behöva extra mycket stöd (och kärlek, såklart) för att bli sig själv igen.

Det är också viktigt att du verkligen tänker igenom beslutet att skaffa hund, kommer du att kunna ge hunden ett lyckligt och långsiktigt hem? En hund eller katt kan bli upp till 15 år (eller äldre), så att bli adoptivförälder är med andra ord inget litet åtagande. 

Att tänka på innan du adopterar hund:

  • Passar en hund in i din livsstil? Hundar behöver komma ut på promenad cirka 4-5 gånger per dag. 
  • Har du råd med en hund? Tänk på de långsiktiga kostnaderna – vaccination, foder, hundförsäkring och veterinärbesök. 
  • Kan du ge en hund ett långsiktigt hem? Tänk på att hunden blir ditt ansvar under resten av sin livstid.
  • Har du tillräckligt med tid för en hund? Hundar gillar inte att vara ensamma hemma längre stunder.
  • Har du möjlighet att ge hunden den uppmärksamhet den förtjänar? Alla hundar kräver stort engagemang och kärlek, men adopterade hundar kan behöva lite extra stöd.