Om hundar kunde prata

Om hundar kunde prata, vad skulle de säga? Vad menar hunden egentligen när den sätter sig på din fot, skäller febrilt, viftar på svansen eller ser skamsen ut? Här listar vi 10 saker som din hund önskar att du visste!

Om hundar kunde prata… 

1. “Du äger inte mig”

Som hundägare tänker du såklart att du äger din hund, men din hund ser det inte riktigt så. I hundens ögon är det den som äger dig. Därför vill den gärna hålla sig vid din sida och skydda dig, som sin egendom.

Hunden kan visa att du tillhör den genom att till exempel sätta sig på din fot eller gnugga sig mot dig. Men den gör det med kärlek, såklart. 

2. “Jag vet hur det känns”

Om hundar kunde prata skulle de tala om för oss att de vet precis hur vi känner oss. De är mycket intuitiva varelser. Din hund kan inte bara känna av hur du mår (om du är glad, ledsen, arg eller till och med gravid), den tar också på sig dina känslor.

Om du är stressad blir hunden också stressad, om du är lycklig blir hunden också lycklig. Ditt kroppsspråk avslöjar mer än du kanske tror.

3. “Jag blir förvirrad när du ändrar reglerna”

Hundar är vanedjur och när du säger en sak men gör en annan blir de förvirrade. Om hundar kunde prata skulle de troligen säga något i stil med “Hur ska du ha det egentligen, får jag sitta med dig i soffan eller inte?”. Det är viktigt att sätta tydliga regler för hunden från början för att undvika missförstånd. 

De flesta hundar vill inget hellre än att vara matte eller husse till lags, men det blir svårt när reglerna ändras hela tiden. Ena dagen blir du glad när hunden hoppar upp på dig för att hälsa, men dagen därpå blir du arg när hunden gör samma sak på grannen som kommer på besök. Hur ska hunden då veta vad som är rätt och fel?

4. “Jag gillar inte att bli lämnad ensam”

Att hunden beter sig destruktivt när den blir lämnad ensam beror i regel på separationsångest. Självklart är det inte okej att den hanterar sin ångest genom att tugga i sig halva inredningen så fort du lämnar hemmet, men vad den behöver är mer ensamträning, inte en uppläxning. 

De flesta hundar klarar av att bli lämnade ensamma i ett par timmar, så länge det inte är längre än max fem timmar i sträck. Men få hundar föredrar att vara ensamma ofta och under längre perioder. De är trots allt flockdjur och trivs som bäst när de får vara tillsammans med människor eller andra hundar. 

5. “Att jag viftar på svansen betyder inte alltid att jag är glad”

Visste du att hunden kan kommunicera med dig genom att vifta på svansen? Men det betyder inte alltid bara att den är glad att se dig, det kan betyda mer än så.

En hund kan vifta på svansen för att den är rädd, arg eller osäker på något i sin omgivning. Genom att lära känna din hunds kroppsspråk kommer du lättare kunna identifiera skillnader i humöret.

6. “Jag älskar inte platser med mycket folk”

Även om de flesta hundar är sociala och gillar att vara i centrum kan de bli oroliga i miljöer med mycket folk. Att ha en grupp med människor som vill klappa, gosa och tävla om hundens uppmärksamhet kan snabbt bli överväldigande.

Tänk dig själv om du var en hund i en stor folksamling, skulle du inte bli rädd för alla fötter som hotade med att trampa på dig? Ta gärna med din hund på äventyr i vardagen, men var uppmärksam på hur den reagerar. 

7. “Jag känner mig inte skyldig, även om det ser så ut”

De flesta hundägare tror sig nog veta hur en skamsen hund ser ut, men betyder den där skyldiga blicken verkligen att hunden förstår att den gjort fel? Inte riktigt. 

Hunden lägger märke till när ditt tonläge ändras och kan då reagera genom att se skamsen ut. Det betyder inte att den nödvändigtvis förstår vad den gjort sig skyldig till, särskilt inte om du är sen med att tillrättavisa det felaktiga beteendet.

Låt oss säga att du väntar till efter middagen med att läxa upp hunden för att den hoppade upp på bordet och försökte nafsa åt sig fläskkarréen. Hunden kommer inte förstå varför du är upprörd, men den kommer att se skyldig ut som en reaktion av att du höjer rösten. 

8. “Jag gäspar inte bara när jag är trött”

Ibland gäspar hunden för att den är sömnig, men det kan också betyda att den är upprörd, rädd eller överväldigad. Om du har en hund som gäspar mycket betyder det inte nödvändigtvis att du har en ovanligt sömnig hund. Kanske finns det något i miljön som gör hunden orolig eller stressad?

9. “Jag förstår inte vad du säger”

Vi hundmänniskor har en tendens att prata med våra hundar – och ibland är vi helt säkra på att de förstår vad vi säger. Men det gör de inte. Hunden kan känna igen ditt tonläge, vissa ljud och korta kommandon, som till exempel “kom”, “sitt”, “ligg” och “stanna”.

Men hunden har tyvärr inte möjlighet att ta till sig några längre kärleksförklaringar, även om den kan tycka det är mysigt att lyssna på dig när du pratar på. I slutändan betyder en extra klapp eller godisbit mer än tusen ord för hunden. 

10. “Jag vill att du ska leka mer med mig”

En hund som inte får tillräckligt med aktivitet, kärlek och uppmärksamhet blir lätt uttråkad. De flesta hundar älskar att leka med sin ägare och kan bli ledsna (precis som du) om de känner sig försummade. Vi är alla upptagna, men om du ha valt att skaffa en hund är det viktigt att du ger den det engagemang den förtjänar.

De flesta av oss skulle nog kunna bli lite bättre på just lekandet. Tänk på att du själv också får en dos av kärlek (för att inte tala om stressavlastning) genom att leka med din hund. Det blir win-win!