Valp äta

En växande valp ska äta mer och oftare än en vuxen hund. Eftersom valpen har en liten mage ska maten fördelas på 3-4 måltider om dagen. Men hur länge ska en valp äta 3 gånger om dagen? Här får du svar på hur ofta och hur mycket valpen ska äta.

När kan en valp gå från 3 till 2 måltider om dagen?

En valp ska äta 3 gånger om dagen tills den är 6 månader gammal. Efter att valpen fyllt 6 månader kan den gå över till att äta 2 måltider om dagen. Upp till 4 månaders ålder ska valpen äta 4 gånger om dagen. 

Kan jag mata min valp 2 gånger om dagen?

Du kan ge valpen mat 2 gånger om dagen från att den är 6 månader gammal. Från 4-6 månader är det bäst att ge valpen mat 3 gånger om dagen. 

Varför ska en valp äta 3 gånger om dagen?

Valpen har en liten mage och får inte i sig tillräckligt med näring och kalorier om den bara äter 2 måltider om dagen. För att den ska få i sig rätt mängd mat behöver den äta 3-4 gånger om dagen beroende på ålder. Eftersom valpen fortfarande växer behöver den mer mat än en vuxen hund.

Hur ofta ska en valp äta?

Från att valpen slutar dia kan man börja ge den mat 4 gånger om dagen (börja med små portioner och öka stegvis). När valpen är 4 månader kan man gå ner till 3 måltider om dagen. Från 6 månaders ålder brukar det räcka det med att ge valpen mat 2 gånger om dagen. 

Vissa valpar mår bra av att fortsätta äta 3 gånger om dagen även efter 6 månaders ålder. Faktorer som ras och aptit kan påverka hur ofta valpen behöver äta.

Mindre hundraser kan må bra av att fortsätta äta 3 gånger om dagen eftersom de har mindre magar. Om din valp har dålig aptit kan det också vara fördelaktigt att fortsätta ge den mat 3 gånger om dagen. 

Rådfråga veterinär eller uppfödare om du är osäker på om din valp är redo att gå från 3 till 2 måltider.

Kom ihåg att valpen fortfarande ska ha samma mängd mat oavsett om den äter 3 eller 2 gånger om dagen. När du går från 3 till 2 måltider behöver du öka storleken på portionerna för att valpen ska få i sig lika mycket näring och kalorier. 

Räkna ut hur ofta valpen ska äta

  • Upp till 3 månader – 4 gånger om dagen
  • 3-6 månader – 3 gånger om dagen
  • 6 månader och uppåt – 2 gånger om dagen

Hur mycket ska en valp äta per dag?

En valp ska äta 5-10 % av sin kroppsvikt från att den blivit avvand (slutat dia). När valpen är unghund (6-7 månader) kan den gå över till att äta 3-5 % av sin kroppsvikt.

Mängden mat ska långsamt trappas ner allt eftersom hunden blir äldre. När den är fullvuxen (vid 12-18 månaders ålder) kan den äta 2 % av sin kroppsvikt, vilket är rekommendationen för vuxna hundar.

Vi vill understryka att det inte finns några exakta regler för hur mycket valpen ska äta per dag. Det viktigaste är att valpen får tillräckligt med mat för att gå upp i vikt som den ska.

En bra riktlinje är att du ska kunna känna valpens revben men inte se dem. Dra ner på portionerna om du märker att den börjar lägga på sig för mycket och öka mängden om den behöver gå upp i vikt. 

Bli inte orolig om din hund väljer att hoppa över en måltid ibland. Det beror troligen bara på att den fortfarande är mätt från föregående måltid. Observera gärna valpens aptit för att avgöra hur stora portioner du ska ge. Om den inte vill äta frukost kan det bero på att du gav för mycket till middag. 

Hur mycket hunden ska äta per dag varierar beroende på om du ger den färskfoder eller torrfoder. Färskfoder innehåller mer kalorier och har en högre näringstäthet än torrfoder.

Valpens aktivitetsnivå kommer också att påverka hur mycket mat den ska ha. En aktiv valp gör av med mer energi och behöver mer mat än en som är mindre aktiv.

Om din valp matvägrar kan du prova att byta foder till något mer aptitretande. Rådgör med veterinär om du är orolig över att din hund inte äter.

Räkna ut hur mycket valpen ska äta

  • Från att den slutat dia – 5-10 % av sin kroppsvikt
  • 6-7 månader – 3-5 % av sin kroppsvikt
  • 12-18 månader och framåt – 2 % av sin kroppsvikt

Vad ska valpen äta?

Det är viktigt att du ger din valp hundmat som är anpassad för växande valpar. Valpfoder innehåller mer kalorier och näring än hundmat för fullvuxna hundar. 

Hundens kost ska i första hand bestå av animaliska produkter som kött, fisk och ägg (oavsett om den är valp eller fullvuxen). Välj gärna ett valpfoder som är gjort på naturliga råvaror och fritt från onödiga tillsatser.

De flesta valpar kan äta både torrfoder och färskfoder, med eller utan spannmål. Vårt bästa tips är att du testar dig fram för att se vilket foder som funkar bäst för dig och din valp.

Kan man ge vuxenfoder till valp?

Nej, du ska inte ge valpen hundfoder för vuxna hundar. Om du ger din valp vuxenfoder kommer den inte att få i sig tillräckligt med kalorier och näring.