hundens syn

“Hur ser hundar världen?” är en vanlig fundering bland hundmänniskor. Hundens syn skiljer sig mycket från människans, både när det kommer till mörker, färg- och detaljseende. Här får du veta om hundar är färgblinda och om de kan se i mörker.

Hundens syn i jämförelse med människans

Eftersom hundens syn inte är lika skarp som människans har den svårare att se detaljer på nära håll, den kan till exempel helt missa bollen du placerat framför den.

Hunden reagerar däremot snabbt på rörelser i omgivningen, den har inga problem att upptäcka en hare på flera hundra meters avstånd.

Precis som sin förfader vargen har hunden ett brett synfält som gör det lätt att identifiera eventuella byten på långt håll, både i dagsljus och mörker.

Kortfattat kan man säga att hundens syn är mer övergripande i jämförelse med människans som är mer detaljerad. Hundens syn påverkas också av att den bara kan se ett begränsat antal färger.

Hur ser hundar färger?

Hundar kan se färgerna vitt, svart, gult och blått i olika nyanser. De kan däremot inte se färgerna rött och grönt. För en hund blir en röd leksak på en grön gräsmatta nästintill osynlig.

“Kan hundar se färger?” är en vanlig fundering bland hundmänniskor. Många tror att hundar är färgblinda och bara ser svartvitt, men det stämmer inte. Hundens färgseende är begränsat i jämförelse med människans, men den är inte helt färgblind.

“Ser hundar svartvitt?” är en annan vanlig fråga. Svaret är att hundar kan se svartvitt, men de ser inte allt i svartvitt.

Som vi nämner ovan kan hundar se olika nyanser av färgerna vitt, svart, gult och blått. Om du vill göra livet lite färggladare för hunden kan du välja leksaker i färgerna gult och blått. 

Hur ser hundar i mörker?

Hundar kan se i mörker, de har både extra bra mörkerseende och ett bredare synfält än människor. Hundens syn är, precis som vargens, anpassad för att kunna urskilja byten på långt håll i både ljus och mörker.

En anledning till att hunden kan se i mörker är att den härstammar från vargen, ett rovdjur som är beroende av sitt mörkerseende när den jagar i gryning och skymning.

Både vargen och hunden ser betydligt bättre än människor i mörker. De har också ett starkt luktsinne som hjälper dem att snabbt uppfatta människor och djur i sin omgivning.

Om din hunds syn försämrats är det viktigt att kontakta veterinär för att utesluta vanliga ögonsjukdomar hos hund.