hur visar hunden kärlek

Undrar du om din hund älskar dig? Det är inte alltid lätt att tolka hundens kärleksförklaringar. Vad betyder det egentligen när de tar ögonkontakt, rullar över på rygg eller gäspar i takt med oss? I den här artikeln får du svar på frågan “Hur visar hunden kärlek?”.

8 tecken på att din hund älskar dig

1. Tar ögonkontakt med dig

Har du någon gång varit med om att en hund sett dig djupt i ögonen? Många hundar visar kärlek genom att ta ögonkontakt.

När din hund tittar på dig frigörs kärlekshormonet oxytocin i kroppen (både hos dig och hunden). Man skulle kunna säga att din hund “kramar dig med ögonen” när den tar ögonkontakt med dig. 

Testa att försiktigt se din hund i ögonen när du pratar med den och se hur den reagerar. En hund kan också se dig i ögonen som ett tecken på aggressivitet, så känn av stämningen innan du besvarar ögonkontakten. 

2. Slickar på dig

Undrar du varför hunden slickar på dig? Hundar pussas också, på sitt sätt. När din hund slickar på dig kan det vara ett tecken på att den tycker om dig. Det är också ett sätt för hunden att berätta att den respekterar din auktoritet. 

3. Knuffar på dig med nosen

Har du varit med om att din hund knuffat på dig med nosen? Du kanske bara trodde att det var ett sätt för hunden att få din uppmärksamhet eller be dig att flytta på dig? Det är möjligt, men det kan också betyda att den försöker visa sin kärlek.

4. Hoppar upp på dig

De flesta hundägare vill inte att deras hund ska kasta sig i famnen på dem när de kommer innanför dörren, vilket är fullt förståeligt. Men det är ändå värt att nämna att hoppandet är ett sätt för hunden att visa att den är mycket, mycket glad att se just dig. 

När hunden hoppar upp på dig blir det lättare för den att ta ögonkontakt och slicka dig i ansiktet (vilket den också gör för att visa kärlek). Så även om det är frustrerande är det inget illa menat från hundens sida. 

5. Rullar över på rygg

Om din hund rullar över på rygg med magen i vädret är det ett tecken på att den gillar dig. När hunden känner sig hotad är den första instinkten att skydda sina vitala organ (magen) och när den känner sig trygg gör den det motsatta.

Ett säkert sätt att visa din hund kärlek tillbaka är att klappa den på magen, något som de flesta hundar älskar.

6. Lutar sig mot dig

Har du någon gång märkt att din hund lutat sig mot dig? Detta är också ett sätt för hunden att visa kärlek. Man skulle kunna säga att detta är hundens sätt att krama om husse eller matte. 

En lutning kan också vara ett tecken på ångest, så det gäller att läsa av hundens sinnesstämning. Om din hund lutar sig mot dig i ett avslappnat tillstånd kan du räkna med att det är ett tecken på tillgivenhet. Du kan visa din hund kärlek tillbaka genom att försiktigt luta dig mot den när du pratar med den. 

7. Gäspar med dig

Gäspning kan vara smittsamt. Du kanske har upplevt det när en vän i din närhet börjat gäspa under ett samtal, det är lätt att själv börja känna sig sömnig och hänga på. Samma sak gäller faktiskt hundar, din hund kan börja gäspa för att den ser dig göra det. 

Studier berättar att det är större chans att hundar gäspar tillsammans med sina ägare än med människor de inte känner. Att din hund gäspar ikapp med dig kan med andra ord vara ett tecken på att det finns ett speciellt band mellan er.

En gäspning kan också betyda att hunden är stressad eller rädd, så var uppmärksam på hundens kroppsspråk när den gäspar. 

8. Sover med dig

Hunden vill gärna sova med sin flock, precis som sin förfader vargen. Om din hund vill sova i sängen med dig är det ett tecken på att den tycker om dig och vill beskydda dig från allt ont som kan tänkas komma under natten.

Hunden måste såklart inte sova i sängen med dig bara för att den vill det. Den kan sova minst lika bra på en filt på golvet, i en hundsäng, korg eller saccosäck.