Varför slickar hunden

Det är inte helt ovanligt med hundar som slickar på människor, särskilt på husse och matte som de tycker extra mycket om. Men varför slickar hunden? Är det för att den är törstig, hungrig, kärleksfull eller kanske uttråkad? Här får du veta varför din hund slickar på dig. 

6 anledningar till att hunden slickar på dig

1. Den visar sin tillgivenhet 

Eftersom din hund inte kan prata människospråk får den hitta andra sätt att kommunicera på. När hunden slickar på dig kan det vara ett sätt för den att visa sin kärlek, men också sitt godkännande.

Kanske försöker den säga “jag är glad att du är hemma igen” genom att hoppa upp och slicka dig i ansiktet när du kommer innanför dörren.

Om hunden slickar på din hand när du klappar den kan det betyda “vi två hör ihop” eller “jag förstår att det är du som bestämmer“. Det är hundens sätt att visa att den litar på dig och godkänner dig som sin ledare.

2. Den talar om att den är hungrig


Varför slickar hunden på min mun? Kanske du undrar. När hunden hoppar upp och slickar dig i ansiktet, särskilt runt munnen, kan det betyda att den är hungrig. Små valpar brukar slicka sin mamma i mungipan när de är hungriga, ett beteende de har fått från sin släkting, vargen.

En varghona spyr upp den föda hon jagat för att ge till sina ungar. Det kanske låter konstigt, men halvsmält kött är perfekt föda för små vargungar. Så om din hund slickar dig runt munnen kan det vara för att den försöker säga “Jag vill ha mat, spy upp lite till mig”.

3. Den slickar sina sår

När en hund gör sig illa har den som vana att slicka sina sår för att de ska läka bättre. Därför är det bara naturligt för hunden att göra samma sak för dig om du skulle råka göra dig illa. Det är en reflex för hunden att slicka på ett sår om den får syn på ett.

Så om du ramlar och skrapar upp knäet på promenaden är chansen stor att hundens uppmärksamhet riktas mot såret. Förr i tiden tränade man till och med hundar att slicka på sår för att snabba på läkningsprocessen. 

4. Den utforskar världen omkring sig

Precis som småbarn använder sig hunden av munnen för att upptäcka sin omgivning. Bebisar har en tendens att stoppa saker i munnen för att undersöka dem. På samma sätt utforskar hunden världen omkring sig genom att slicka på saker och människor.

Om du träffar en hund för första gången och den försiktigt slickar på din hand kan det betyda att den vill bekanta sig med dig. 

5. Den gillar smaken av salt

Varför tvättar hunden mig? Kanske du undrar när din hund vill slicka på dig efter ett svettigt träningspass. Det kan faktiskt vara så att din hund slickar på dig eftersom den gillar hur du smakar. När hunden slickar på dig känner den smaken av salt.

Har du märkt att hunden är extra intresserad av att slicka på dig efter till exempel en löprunda? Då är det troligen på grund av att din svett får dig att smaka extra salt.

Hundens smaksinne gör att den känner smaken av salt mer påtagligt än vi människor. Visste du att fet mat som kött har en extra salt smak för hunden? Aptiten för den salta smaken har den fått från sin förfader vargen, som lever på en diet mestadels bestående av kött.

6. Den söker din uppmärksamhet

En annan anledning till att hunden slickar på dig är helt enkelt att den vill fånga din uppmärksamhet. Hur reagerar du när hunden slickar på dig?

Om du blir glad och börjar kela med den kommer hunden att komma ihåg det. Nästa gång den tycker du är tråkig kommer den att slicka på dig igen och hoppas på samma bemötande. Det kan vara hundens sätt att pigga upp situationen.

Om du har en överdrivet slickande hund…

Vissa hundar slickar på människor (och saker i sin omgivning ) mer än andra. Om du har en överdrivet slickande hund kan det vara en bra idé att rådfråga din veterinär.

För det mesta är slickandet helt ofarligt, men i vissa fall kan det bero på underliggande faktorer som magproblem, allergier eller stress.