lämna hund ensam

Eftersom hunden är ett flockdjur tycker den inte särskilt mycket om att vara ensam. Men ibland måste vi lämna hemmet utan att ta med oss hunden. I den här artikeln får du svar på hur länge du får lämna en hund ensam hemma.

Hur länge får en hund vara ensam?

En hund får inte lämnas ensam hemma längre än max 4-5 timmar i sträck enligt Svenska kennelklubbens rekommendationer. Om hunden har tränats till att vara ensam kan den oftast lämnas i upp till fyra timmar utan problem.

Hur länge en hund klarar av att vara ensam varierar beroende på faktorer som hundens ålder, hälsotillstånd och ras. Vissa raser lider av svår separationsångest och vill helst följa med matte eller husse överallt. Testa dig fram för att se hur just din hund reagerar på att bli lämnad ensam.

Kan en hund vara ensam hemma i 8 timmar?

Nej, en hund kan inte lämnas ensam i 8 timmar. Om du inte har möjlighet att vara hemma med din hund under dagen bör du skaffa en dagmatte eller lämna på hunddagis.

Vad säger lagen om att lämna hunden ensam?

Det finns ingen lag för hur länge en hund får lämnas ensam hemma, bara rekommendationer om hur ofta den behöver rastas. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd ska hunden rastas minst var sjätte timme under dagen, en valp eller äldre hund behöver komma ut desto oftare.

Från Jordbruksverkets allmänna råd:

  • Allmänna råd till 1 kap. 16 § Tillsyn ska ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
  • Allmänna råd till 1 kap. 17 § Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
  • Allmänna råd till 2 kap. 10 § Hundvalpar under 4 månader får endast lämnas helt ensamma kortare stunder.
  • Allmänna råd 2 kap. 12 § Hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar och äldre hundar dock oftare.

Hur tränar man hunden på att vara ensam hemma?

Innan du lämnar hunden ensam första gången är det viktigt att du aktivt tränar den på att vara ensam hemma. Börja med att låta hunden vara ensam i ett rum under kortare stunder och utöka tiden allt eftersom den vänjer sig. Om hunden kissar inne eller skäller hysteriskt när du lämnar hemmet behöver den mer ensamträning.

Du kan börja med att lämna hunden ensam i sovrummet i några minuter i taget. När den känner sig bekväm med det kan du prova att gå ut ur hemmet, låsa ytterdörren och vänta utanför en stund.

Undrar du varför hunden skäller när du lämnar hemmet? Det är inte ovanligt att hunden skäller när du lämnar den ensam första gångerna. Vänta en stund utanför dörren och se om skällandet avtar. Det är viktigt att du fortsätter med träningen (även om det inte alltid går som du önskar) och tränar ofta. Ha tålamod, hunden kommer att lära sig.

Om du har problem med oönskat skällande kan det hjälpa att använda ett antiskällhalsband för att träna hunden att sluta skälla på kommando. Du kan också använda en hundkamera som låter dig hålla extra koll på hunden när du inte är hemma och prata med den på avstånd genom en mikrofon.

5 tips innan du lämnar hunden ensam:

  • Gå en lång promenad med hunden innan du lämnar den ensam, det minskar risken för att den ska känna sig understimulerad medan du är borta
  • Gör ingen stor affär av saken, även om hunden blir stressad när du går är det viktigt att du behåller lugnet
  • Säg alltid samma sak innan du går, till exempel “ses snart” eller “kommer snart”, hunden kommer känna igen rutinen vilket gör den trygg
  • Blir hunden förtvivlad när du lämnar den? Skäller, rusar omkring och tuggar i sig mattan? Pressa inte hunden utan ta ett steg tillbaka och fortsätt träna på att lämna den ensam kortare stunder.
  • Som sagt, ha tålamod! Vissa hundar har mer separationsångest än andra, vilket gör att det tar längre tid innan de kan lämnas ensamma.