spannmålsfritt hundfoder

Är du på jakt efter ett bra hundfoder utan spannmål? I den här guiden får du hjälp att välja ett spannmålsfritt hundfoder som passar din hunds unika behov. Vi går också igenom vad spannmålsfritt foder är och varför det har blivit så populärt bland hundägare.

Inlägget är reklam för VetZoo och innehåller annonslänkar. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

bästa våtfoder

Magnussons Svensk Nöt

spannmålsfritt hundfoder

Spannmålsfritt våtfoder gjort på kött, organ, grönsaker och olja. 

bästa färskfoder

MUSH Vaisto Kyckling-Kalkon-Ren

spannmålsfritt hundfoder

Spannmålsfritt färskfoder med smak av kalkon, kyckling och ren.

bästa torrfoder

Bozita Robur Adult Sensitive Grain Free Reindeer

spannmålsfritt hundfoder

Spannmålsfritt torrfoder med smak av ren och kyckling.

Vad är spannmålsfritt hundfoder?

Spannmålsfritt hundfoder är fritt från spannmål som till exempel vete, råg och majs. Skillnaden mellan det spannmålsfria fodret och det glutenfria fodret är att den glutenfria kan innehålla glutenfria spannmål.

Spannmålsfritt foder innehåller däremot inga spannmål alls, inte ens glutenfria alternativ som ris, korn och quinoa. Vanliga kolhydrater i spannmålsfritt foder är istället grönsaker eller frukt, till exempel äpple, potatis och ärtor. 

Nackdelen med glutenfria spannmål är att de kan innehålla spår av gluten från tillagningsprocessen. För hundar som är allergiska eller känsliga mot gluten är det bäst att helt utesluta spannmål. Många hundar som lider av allergier eller magproblem blir bättre av att byta till spannmålsfri hundmat.

När du ska räkna ut hur mycket hunden ska äta är det bra att veta att spannmålsfritt hundfoder ofta innehåller mer kalorier och näring. Det beror på att de spannmålsbaserade ingredienserna ofta ersätts med animaliskt protein som kött, fisk och fågel. 

Innan du tar beslut om det spannmålsfria hundfodret är det viktigt att gå igenom hur tungt för- och nackdelarna väger för dig. En nackdel är att det ofta är dyrare med spannmålsfritt foder för hundar.

Spannmålsfritt hundfoder innehåller mer högkvalitativa ingredienser och det kan märkas på prislappen. Fördelen med det spannmålsfria fodret är att det innehåller mer näring och kan hjälpa känsliga hundar med magproblem, allergier och hudbesvär hos hund

Varför ska man välja ett hundfoder utan spannmål?

Många hundägare väljer spannmålsfritt hundfoder för att det är rikt på näringstäta ingredienser som animalier, frukt och grönsaker. Vi får inte glömma att hunden, liksom sin förfader vargen, är fysiologiskt anpassad att äta en kost som är fri från spannmål och rik på animaliska produkter. 

Visste du att du kan se på hundens avföring om den inte tål spannmål? En spannmålsfri kost har visat sig vara extra bra för matsmältningen och underlätta för hundar med magproblem som diarré, förstoppning och gaser. Många känsliga hundar blir också av med hudbesvär och allergier av att äta en spannmålsfri kost.

En annan fördel med spannmålsfritt foder är att det ofta är färskt. Många vitaminer och mineraler går förlorade när hundmaten tillagas. Om du ger din hund spannmålsfritt färskfoder får den i sig en högre andel nyttiga näringsämnen. 

Spannmålsfritt hundfoder är populärt bland hundägare som vill ha ett hundfoder utan tillsatser. Hundmat utan spannmål innehåller ofta färre och mer naturliga ingredienser. De flesta hundar älskar spannmålsfritt foder, särskilt färskfoder som är extra aptitretande med sin starka doft och smak. 

5 anledningar att ge din hund spannmålsfri hundmat:

 • Kan lindra allergier och hudbesvär
 • Kan hjälpa vid magproblem, till exempel gaser, förstoppning och diarre
 • Innehåller ofta mer näring och mindre tillsatser än hundmat med spannmål
 • Hunden är fysiologiskt anpassad att äta en spannmålsfri kost
 • Innehåller mindre tillsatser än hundmat med spannmål

Bäst i test: bästa spannmålsfria foder till hund 2023: färskfoder, våtfoder och torrfoder

Om du vill ge din hund spannmålsfritt hundfoder har du hamnat helt rätt! I den här guiden får du en sammanställning av bästa svenska hundfodret utan spannmål 2023. 

Idag finns det många alternativ att välja mellan för den som vill ha spannmålsfritt hundfoder. För oss är det viktigt att rekommendera hundmat av hög kvalitet som vi noggrant har valt ut.

Det betyder högkvalitativt hundfoder som är bra för din hund på riktigt, utan majs, soja och onödiga tillsatser. Alla produkterna i den här guiden är gjorda på naturliga råvaror av högsta kvalitet från Sverige och Norge.  

Här hittar du spannmålsfritt hundfoder för vuxna hundar. Om du har en valp ska du ge den valpfoder.

bästa våtfoder

Magnussons foder utan spannmål: Magnussons Svensk Nöt

Magnussons spannmålsfria hundfoder är gjort på ångkokt kött, organ och grönsaker från svenska gårdar. Vår testfavorit är Magnussons våtfoder med smak av nötkött.

Genom att ångkoka ingredienserna behålls näringsämnen som går förlorade vid tillagning på högre temperaturer.

Till skillnad från färskfoder kan Magnussons våtfoder lagras i rumstemperatur upp till 12 månader.

Magnussons ångkokta våtfoder är ett unikt alternativ för hundägare som vill prova något mittemellan färskfoder och torrfoder.

Det spannmålsfria hundfodret innehåller 65 % kött, 15 % organ, 20 % grönsaker och olja.

Ingredienserna kommer uteslutande från svenska råvaror och tillagas på den egna gården i Bro.

3 saker vi gillar med Magnussons Svensk Nöt:

 • Ångkokade ingredienser för högre näringstäthet
 • Kan förvaras i rumstemperatur upp till 12 månader
 • Gjort på svenska råvaror

bästa färskfoder

MUSH foder utan spannmål: MUSH Vaisto Kyckling-Kalkon-Ren

MUSH producerar spannmålsfritt färskfoder gjort på kött, organ, ben, grönsaker och olja. Vinnaren av bästa spannmålsfria färskfoder är MUSH Vaisto Kyckling-Kalkon-Ren.

Det spannmålsfria färskfodret har en unik smak av kyckling, kalkon och ren som även kräsna hundar uppskattar.

MUSH strävar efter att göra färskfoder som är så likt hundens artegna föda som möjligt, med råa ingredienser och hög kötthalt.

Nackdelen med torrfoder är att många näringsämnen går förlorade vid tillagningen. Färskfoder består av råa ingredienser vilket gör att samtliga näringsämnen bevaras.

Råvarorna i MUSH hundmat kommer från Sverige och Norge. Smakrikt färskfoder som passar även de kräsnaste hundarna. Värt att prova om du har en matvägrande hund som inte äter torrfoder.

3 saker vi gillar med MUSH Vaisto Kyckling-Kalkon-Ren:

 • Råa ingredienser för bästa möjliga näringstäthet
 • Efterliknar hundens artegna föda
 • Gjort på svenska och norska råvaror

bästa torrfoder

Bozita foder utan spannmål: Bozita Robur Sensitive Grain Free Reindeer

Bozita spannmålsfritt med protein från ren är en favorit hos många kräsna hundar.

Det har en smak av ren som de flesta hundar glatt glufsar i sig. Om din hund inte gillar smaken har Bozita en smakgaranti som ger dig pengarna tillbaka.

Lider din hund av hudbesvär, rinnande ögon eller diarré? Prova Bozitas spannmålsfria hundfoder som är speciellt framtaget för hundar med känslig mage och allergier..

Bozita är tipset för dig som letar efter svensk hundmat utan spannmål. De använder sig av naturliga ingredienser från svenska gårdar. Bozita är ett svenskt företag från Vårgårda som producerat hund- och kattmat sedan 1903.

3 saker vi gillar med Bozita Robur Adult Sensitive Grain Free Reindeer:

 • Pengarna tillbaka om hunden inte är nöjd
 • Extra bra för hundar med känslig mage och allergier
 • Gjort på svenska råvaror