mellanstora hundraser

Om du letar efter en mellanstor sällskapshund har du hamnat helt rätt! Här hittar du en lista med 45 härliga mellanstora hundraser som passar bra som sällskapshundar. 

Vilka räknas som mellanstora hundraser?

Hundar som är omkring 40-60 cm i mankhöjd och väger mellan 25-45 klassas brukar räknas som mellanstora hundraser. När du ska välja hundras är det viktigt att överväga rasens storlek för att säkerställa att den kommer passa in i ditt hem och din livsstil. Mellanstora hundraser är populära eftersom de ofta är lätta att hantera fysiskt och passar in i de flesta hem storleksmässigt.

3 anledningar att välja mellanstora hundraser:

  • Hundraser i mellanstorlek är inte lika starka som stora hundar vilket kan göra dem lättare att hantera, till exempel när de drar i kopplet på promenaden
  • En mellanstor hund kan ofta trivas bra även i ett mindre hem, den behöver inte lika stor yta att röra sig på som en stor hundras
  • Mellanstora hundraser orkar ofta med längre promenader än små hundraser, en fördel för hundmänniskan med en aktiv livsstil

Mellanstora hundraser: 45 sällskapshundar i lagom storlek

1. Amerikansk cockerspaniel

mellanstora hundraser

Amerikansk cockerspaniel är en vänlig och lugn mellanstor sällskapshund. Den har ett välutvecklat luktsinne vilket även gör den till en hejare på jakt och spårning. 

2. Cavalier king charles

Cavalier king charles är en välvillig medelstor hund med mycket kärlek att ge. Rasen blev populär som mellanstor sällskapshund bland engelska aristokrater under 1600-talet och är minst lika omtyckt idag. 

3. Airedaleterrier

Airedaleterriern är en aktiv hundras som känns igen på sin självsäkra utstrålning, sitt skägg och livliga temperament. Den härstammar från England och användes förr bland annat som jakthund. 

4. Border collie

Border collie är en av världens mest intelligenta hundraser och används framförallt som vallhund. Det är en aktiv medelstor hundras som kräver mycket stimulans för att må bra. 

5. Labradoodle

Labradoodle är en korsning mellan labrador retriever och pudel. Den är intelligent, social och full av energi. Om du letar efter en allergivänlig mellanstor sällskapshund som inte fäller kan labradoodle vara ett trevligt alternativ. 

6. Goldendoodle

Goldendoodle är en korsning mellan golden retriever och pudel. Den påminner mycket om labradoodle både till utséende och personlighet. Känd för sin allergivänliga päls och sitt vänliga temperament. 

7. Lagotto romagnolo


Lagotto romanolo är tryffelhunden som påminner lite om labradoodle och goldendoodle till utseendet. Den lockiga lagotton är intelligent, lekfull och den perfekta mellanstora sällskapshunden för den aktiva hundmänniskan. 

8. Welsh corgi pembroke

Welsh corgi pembroke är liten på höjden men större på längden. Rasen är lekfull och har lätt för att lära sig nya tricks. Corgin är i grunden en vallhund men har under senare år blivit alltmer populär som mellanstor sällskapshund. 

9. Shiba

Shiba är en medelstor hund som känns igen på sin försiktiga personlighet, vänliga utstrålning och spetsiga öron. Den kan ibland upplevas som något osocial och bete sig mer som en katt än en hund. Shiba är en otroligt lojal hundras som har en tendens att bli mycket fäst vid sin ägare.

10. Beagle

Beagle kan passa dig som vill ha en mellanstor korthårig hundras. Den är känd för att vara utåtrikad, livlig och ibland lite envis. Populär som både jakt- och sällskapshund. Om du funderar på att skaffa en beagle är det bra att vara medveten om att den kräver en del aktivering och träning för att må bra.  

11. Basset hound

Basset hound är en mellanstor korthårig hundras med korta ben och lång kropp. Den använd bland annat som jakthund och är känd för sitt goda luktsinne. Rasens vänliga temperament har också gjort den till en omtyckt sällskapshund.

12. Collie

Collie är en vallhund som känns igen på sin långa päls. Den är intelligent, beskyddande och tillgiven sin familj. Det är bra att vara medveten om att collien är en aktiv hundras som behöver mycket stimulans för att trivas. 

13. Foxhound

Foxhound är en jakthund som kräver en hel del aktivering. Den är snabb, uthållig och har en utåtrikad personlighet. Foxhound passar den aktiva hundmänniskan som tycker om att vara ute mycket i naturen.

14. Cockerpoo

Cockerpoo är en korsning mellan cocker spaniel och pudel. Du kan räkna med att en cockerpoo är lekfull, vänlig och social. Om du letar efter en allergivänlig mellanstor sällskapshund är cockerpoo ett passande alternativ!

15. Chow chow

Chow chow är mest känd för sin blåa tunga och tjocka päls. Den har ett vänligt temperament men kan vara lite reserverad mot nya människor. Ibland kan chow chow bete sig mer som en katt än en hund. Rasen har en intressant personlighet som påminner lite om shiba. 

16. Irish soft coated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en medelstor hundras som känns igen på sin vågiga päls och sitt skägg. Rasen har en livlig personlighet och passar bra som sällskapshund för den aktiva hundmänniskan. 

17. Golden retriever

Golden retriever är en av de mest populära mellanstora hundraserna. Positiv, lojal och social är ord vi tycker beskriver rasen bra. Golden älskar så gott som alla människor och är den ultimata sällskapshunden. 

18. Labrador retriever

Labradoren är lekfull, utåtrikad och passar bra hos den aktiva hundmänniskan. Den tycker mycket att apportera, simma och vara ute i naturen. Om du letar efter en medelstor hund är labradoren ett bra alternativ. 

19. Whippet

Whippet är känd för sin slanka kropp och förmåga att springa snabbt. Den har en energisk personlighet och är mycket kärleksfull mot sin ägare. Whippet är att den är en tyst hundras som inte skäller mycket vilket kan vara en fördel om du bor i lägenhet. 

20. Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel är en vattenapporterande jakthund med ursprung från Irland. Den är intelligent, tillmötesgående och full av energi. Passar den aktiva hundmänniskan som vill ha en medelstor sällskapshund.

21. Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är en mellanstor sällskapshund som känns igen på sin karaktäristiska blåaktiga pälsfärg. Rasen är atletisk, nyfiken och går fint ihop med barn.

22. Pudel

Pudel är en intelligent hundras som finns i fyra olika storlekar, toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och storpudel. En mellanpudel passar dig som letar efter en mellanstor hund som är alert, samarbetsvillig och social.

23. Shar pei

Shar pei är en mellanstor hund från Kina som känns igen på sin rynkiga päls och sitt vänliga temperament. Rasen är lojal och kärleksfull mot sin familj men kan vara lite blyg mot främlingar.

24. Siberian husky

mellanstora hundraser

Siberian husky är en mellanstor hundras som kräver mycket aktivering. Den är stark, uthållig och kan upplevas som något reserverad. Huskyn skäller inte särskilt mycket men ylar desto mer. Passar den aktiva hundmänniskan som gillar att vara ute och springa i naturen. 

25. Bullterrier

Bullterrier är en kompakt hund som känns igen på sin något framfusiga personlighet. Det är en modig, dominant och energisk hundras som kräver en bestämd ägare. 

26. Amerikansk bulldog

mellanstora hundraser

Låt dig inte luras av den amerikanska bulldogens kraftfulla och muskulösa utseende. Det här är en lugn, vänlig och kärleksfull hund som är mycket tillgiven sin familj. Passar dig som vill ha en mellanstor korthårig hundras. 

27. Engelsk springer spaniel

mellanstora hundraser

Engelsk springer spaniel är en apporterande fågelhund som känns igen på sin energiska personlighet. Den är snabblärd, livlig och en perfekt mellanstor sällskapshund för den aktiva hundmänniskan. 

28. Engelsk bulldog

mellanstora hundraser

Engelsk bulldog har ett kärleksfullt rynkigt ansikte, charmig personlighet och en kort robust kropp. Rasen är lätt att hantera och kommer bra överens med barn. Passar hundmänniskan som letar efter en mellanstor familjehund

29. American bully

mellanstora hundraser

American bully är en populär mellanstor korthårig blandras som bland annat härstammar från amerikansk bulldog och amerikansk pitbull. Den känns igen på sin atletiska kropp och sitt förvånansvärt milda temperament. 

30. Schnauzer

mellanstora hundraser

Schnauzer är mellanstor sällskapshund med skägg, buskiga ögonbryn och en robust kroppshållning. Rasen är energisk, vänlig och beskyddande mot sin familj. 

31. Greyhound

mellanstora hundraser

Greyhound är en snabb och uthållig mellanstor korthårig hundras som bland annat gjort succé som kapplöpningshund. Rasen älskar att rusa fram snabbt men har i grunden ett milt temperament och är mycket tillgiven sin ägare.

32. Australian cattle dog 

Australian cattle dog är en mellanstor vallhund med hög intelligens, lojalitet och arbetsmoral. Rasen är mycket aktiv och behöver stora ytor att röra sig på för att trivas.

33. Australian shepherd

mellanstora hundraser

Australian shepherd är en lättlärd, intelligent och vänlig vallhund. Som alla vallhundar kräver den en hel del aktivering för att må bra och gärna ett hem i landsbygd. 

34. American staffordshire terrier

mellanstora hundraser

American staffordshire terrier eller amstaff som rasen också kallas är en medelstor hund med trevligt temperament. Amstaff är känd för att vara social, energisk och muskulärt byggd. Rasen passar bra som mellanstor familjehund så länge tillräckligt med tid och intresse läggs på uppfostran. 

35. Afghanhund

Afghanhunden är en medelstor vinthund som snabbt känns igen på sin långa päls. Den är självsäker men kan uppträda reserverat mot främlingar. Afghanhunden har en stark egen vilja och kräver en bestämd ägare för att bli sitt bästa jag. 

36. Nova scotia duck tolling retriever

Nova scotia duck tolling retriever eller tollare som den också kallas tillgör katergorin mellanstora hundraser och påminner om en liten golden retriever. Rasen är mycket intelligent, välvillig och energisk. Toller är i grunden en jakthund men används idag framförallt som mellanstor sällskapshund. 

37. Shetland sheepdog

Shetland sheepdog går även under namnet sheltie och är en medelstor vallhund med ursprung från Skottland. Rasen är intelligent, kärleksfull och kräver som alla vallhundar en hel del aktivering för att må bra.

38. Boxer

Boxer är mellanstor hundras från Tyskland som känns igen på sin muskulösa kropp och något fyrkantiga huvud. Du kan räkna med att en boxer är energisk, lekfull och visar stor lojalitet mot sin familj. 

39. Dalmatin

mellanstora hundraser

Dalmatinen är enkelt att känna igen med sin vita päls med svarta prickar. Rasen är vänlig, utåtrikad och passar bra som mellanstor familjehund i den aktiva familjen. 

40. Portugisisk vattenhund

Portugisiska vattenhund användes förr som apporterande vattenhund och älskar än idag att simma. Den är intelligent, livlig och har en härlig lockig päls som inte fäller. 

41. Ungersk vizsla

Den ungerska vizslan är en korthårig medelstor hund som bland annat används till jakt. Rasen passar också fint som sällskapshund till den aktiva hundmänniskan då den är utåtriktad, kärleksfull och allmänt älskvärd.  

42. Breton

Breton, eller Brittany Spaniel som rasen också kallas, är en jakthund från Frankrike som också är populär som medelstor sällskapshund. Den älskar att vara utomhus, är pigg, social och har ett vänligt temperament.

43. Vorsteh

mellanstora hundraser

Vorsteh, även känd som German Shorthaired Pointer, är en korthårig medelstor hundras som härstammar från Tyskland där den framförallt använts som jakthund. Den är intelligent, livlig och passar bra som mellanstor familjehund i den aktiva familjen.

44. Bedlingtonterrier

mellanstora hundraser

Beadlingtonterrier kommer ursprungligen från England och är en energisk hundras som påminner mycket om ett lamm. Rasen är tillgiven sin ägare och hör till listan med hundraser som inte fäller

45. Pincher

mellanstora hundraser

Pincher är en mellanstor korthårig hundras som är känd för att vara snabbtänkt, kärleksfull och lättlärd. Den har en stolt utstrålning men kan vara lite reserverad mot främlingar.