cavapoo

Funderar du på att skaffa en cavapoo? Den populära blandningen mellan cavalier king charles spaniel och pudel blir allt vanligare i Sverige. Rasen känns igen på sin utåtriktade framtoning, sin intelligens och vänliga natur. Här hittar du allt du behöver veta om pudelmixen!

Fakta om cavapoo

Bakgrund

En cavapoo är en blandning mellan cavalier king charles spaniel och pudel. Rasen är relativt ny och började avktivt avlas fram i Australien under 1990-talet. Den kallas även för cavoodle eller cavadoodle.

Cavapoo påminner mycket om cockerpoo, som är en blandning mellan amerikansk eller engelsk cocker spaniel och pudel.

Hur rasen ser ut beror helt på stamtavlan, utseendet kan variera mycket, både när det kommer till färg, pälsens struktur och storlek. Färgen kan ha de flesta nyanser av brunt, svart, vitt och beige. Pälsen kan vara antingen rak, vågig eller lockig.

En cavapoo blir cirka 28-45 cm i mankhöjd och väger 5-10 kg som fullvuxen. Rasen finns i storlekarna stor, medelstor och liten. Exakt hur stor den blir beror på vilken typ av pudel den härstammar från, dvärgpudel, toypudel, stor pudel eller mellanpudel. 

Användningsområde

Cavapoo är i första hand en sällskapshund, den är populär bland familjen då den kommer bra överens med både barn. Eftersom rasen ofta är både lättlärd, lekfull och intelligent passar den också bra för agility.

Hur är cavapoo?

Den är för det mesta en gladlynt hund, som känns igen på sitt vänliga temperament och sin lekfullhet. Rasen har fått det bästa av två världar, cavalierns sociala personlighet i kombination med pudelns intelligens, vilket gjort den till en lättlärd och vänlig sällskapshund.

Eftersom det är en blandras kan personlighetsdragen variera något. En cavapoo kan vara lättlärd och intelligent som en pudel, eller ha en lite mer avslappnad inställning till livet, som en cavalier. Oavsett så är det en utomordentligt trevlig hund som passar de flesta hundmänniskor. 

Vanliga frågor om cavapoo

Är cavapoo allergivänlig?

Ja, den räknas som en allergivänlig hundras, men det betyder inte att den passar alla pälsdjursallergiker. En anledning till att man valde att korsa cavalier king charles med just pudeln var att man ville få fram en allergivänlig hund. 

Rasen fäller för det mesta inte särskilt mycket, men det kan variera från hund till hund. En cavapoo som har lockig, pudelliknande päls, fäller generellt mindre, däremot kräver den en hel del pälsvård. Den härstammar från pudeln som tillhör en av de hundraser som inte fäller.

Hur gammal blir cavapoo?

Den blir cirka 13-15 år gammal, men det kan såklart variera från hund till hund. Faktorer som livsstil, stamtavla och storlek kan påverka rasens ålder.

Vad kostar en cavapoo?

Rasen kan kosta 30-40 000 kronor och är en de dyrare hundraserna i Sverige. Det är en populär hundras och efterfrågan växer snabbare än utbudet.

Tänk i första hand på att välja en seriös uppfödare. Tyvärr finns det uppfödare som utnyttjar rasens popularitet och föder upp cavapoo utan hänsyn till hundarnas bästa.

Be alltid att få besöka hunden du planerar att köpa hemma hos uppfödaren, för att säkerställa att den växt upp i en trygg miljö och inte skiljts från mamman i ett för tidigt stadie.

Många hundraser, till exempel andra pudelkorsningar som labradoodle och goldendoodle, liknar cavapoo (särskilt i valpstadiet). Du kan säkerställa att valpen du köpt verkligen är en cavapoo genom att be att få träffa mamman och pappan hemma hos uppfödaren.