Hundar som inte fäller

Finns det hundar som inte fäller? Inte riktigt, men det finns hundar som fäller betydligt mindre. Här listar vi hundraserna som fäller minst. För dig som älskar hundar men ogillar att dammsuga. 

Vilka hundar fäller inte?

Innan du köper hund är det viktigt att ta reda på hur mycket hundrasen du planerar att köpa fäller. Det finns hundar som fäller mycket päls (i vissa fall året om) och hundar som knappt fäller alls.

Som man kan tänka sig fäller stora hundar med tjock, långhårig päls i regel mer än mindre hundar med tunnare, korthårig päls. Corgi, labrador retriever och border collie är exempel på hundar som har längre päls som är hyfsat lättskött men tyvärr fäller en del. Om du förälskat dig i en hundras som fäller mycket kan en robotdammsugare för hundhår med fördel hjälpa dig att hålla hemmet rent.

Men det finns också andra faktorer som spelar in, till exempel pälsvård, löpperioder och hundens kost. Det är viktigt att komma ihåg att alla hundar fäller mer eller mindre, men det finns vissa hundraser som fäller mycket lite.

En hundras som inte fäller behöver inte nödvändigtvis vara en allergivänlig hund. Även hundar som inte fäller kan framkalla allergiska reaktioner. Det är inte hundhåren i sig som orsakar allergi, utan allergenerna i hundens mjäll och saliv.

Topp 10 hundar som inte fäller

1. Bichon frisé

Bichon frise springer på gräsmatta

Här har vi en vit liten pälsboll med fint temperament. En bichon frisé är oftast glad och tillmötesgående. Den är dessutom lättlärd och kan göra sig riktigt bra på agilitybanan. 

2. Pudel

Vit pudel

Pudeln är en populär hundras som kommer i flera olika storlekar. Tack vare sin krulliga päls fäller den mycket lite. Den är lekfull till naturen och behöver därför en hel del aktivitet.

3. Malteser

Malteser på gräsmatta

En renodlad sällskapshund som är mycket tillgiven och gärna myser i knät på matte eller husse. Även om den inte fäller särskilt mycket kan pälsen bli riktigt lång. En malteser behöver daglig pälsvård för att undvika tovor.  

4. Schnauzer

Svart schnauzer

Schnauzern finns i flera olika varianter, stora som små. Den är mycket aktiv och gillar att spendera tid med sin familj – men kan vara lite reserverad mot främlingar, som till exempel brevbäraren eller pizzabudet. 

5. Shih tzu

Shih tzu

Glad, utåtriktad och kärleksfull är tre ord som beskriver den här hundrasen. Din shih tzu kommer glatt följa dig från rum till rum, så länge den får vara vid din sida är den nöjd. 

6. Lagotto romagnolo

Lagotto ramognolo vid sjö

Tryffelhunden som alltmer används som sällskapshund. Lagotto romagnolo går bra ihop med både barn och andra hundar. Den är också duktig på sökarbete, spårning och lydnad. 

7. Labradoodle

Labradoodle som springer på gräsmatta

Den populära korsningen mellan labrador retriever och pudel som snart finns i varje kvarter. Pälsen är krullig, vilket gör att den fäller mycket lite. Labradoodle har en lugn personlighet och passar utmärkt som familjehund.

8. Goldendoodle

hundar som inte fäller

Ännu en populär pudelkorsning, goldendoodle (även kallad groodle) är en korsning mellan pudel och golden retriever. Den påminner mycket om labradoodle och är en social hund, som kommer överens med de flesta i sin omgivning. 

9. Yorkshireterrier

hundar som inte fäller


En liten hund med stor personlighet har vi här. Yorkshireterriern är en av de minsta hundraserna, men har inga problem med att säga ifrån till större hundar (eller människor). Den är pigg och orädd, alltid redo för nya upptåg. 

10. Chinese crested

hundar som inte fäller


Det är kanske inte svårt att gissa att den här hunden knappt fäller? Chinese crested (eller kinesisk nakenhund som den heter på svenska) har nästintill inget hår. Ett gott humör har den däremot, den här hundrasen är sällan argsint. 

25 hundar som inte fäller  

  • Basenji
  • Bichon frisé
  • Cairnterrier
  • Pudel
  • Malteser 
  • Schnauzer
  • Shih tzu
  • Lagotto Romagnolo
  • Labradoodle
  • Goldendoodle
  • Bedlington terrier
  • Australian silky terrier
  • Cavapoo
  • Cockerpoo
  • Coton de Tulear
  • Chinese crested
  • Lhasa apso
  • Bichon havanais
  • Malteser
  • Skotsk terrier
  • Yorkshireterrier
  • Kerry blue terrier
  • Lagotto Romagnolo
  • Irish Softcoated Wheaten Terrier
  • Irländsk vattenspaniel

Vilka hundar fäller mest?

Golden retriever, schäfer, labrador retriever och chow chow tillhör några av hundraserna som fäller mest.

Varför fäller hunden?

Hunden fäller för att det helt enkelt är dags att byta päls. Vissa hundar fäller bara två gånger om året (inför sommar och inför vinter), medan andra fäller lite då och då hela året om. 

När fäller hunden? 

Vilka månader fäller hunden? De flesta hundar fäller på våren och hösten (runt april-maj och september-november).

På våren fäller de sin vinterpäls när det är dags att byta till sommarpäls och på hösten fäller de sin sommarpäls när det är dags att byta tillbaka till vinterpäls. Tikar kan även fälla extra i samband med löpperioder och valpning.

Hur länge fäller hunden?

Hur länge hunden fäller är individuellt och kan variera mycket beroende på hundras. Vissa hundar fäller bara i cirka 4-6 veckor (under vår och höst), medan andra fäller under ett par månader eller året om. 

När fäller hunden valppälsen?

När valppälsen fälls beror på under vilken årstid valpen föddes, men det brukar ske när den är mellan 6-12 månader gammal. Under den här perioden blir pälsen ofta tufsig och valpen kan se lite rolig ut innan vuxenpälsen har kommit på plats. 

Vad gör man om hunden fäller ovanligt mycket?

Alla hundar fäller som sagt mer eller mindre, men ibland kan det hända att en hund börjar fälla betydligt mer än den brukar.

Det beror ofta på att huden på något sätt blivit irriterad, vilket gör att hunden kliar sig och nöter bort pälsen på vissa ställen. Kolla så att hunden inte drabbats av loppor, parasiter, löss, kvalster eller mjäll.

Om din hund kliar sig mycket och får sår, utslag eller kala fläckar i huden bör du kontakta din veterinär för råd.

5 tips när hunden fäller

1. Borsta, borsta och borsta lite till

Genom att borsta och kamma hunden dagligen avlägsnar du de döda hårstråna från pälsen – och undviker att de sprids över hemmet.

2. Bada eller duscha hunden oftare

Ett annat sätt att få bort de döda hårstråna är att bada eller duscha hunden! Torka av hunden noga efteråt, så kommer du se att du får med massvis med gammal päls.

3. Investera i en riktigt bra dammsugare

Om du har en hund som fäller mycket och behöver dra fram dammsugaren varje dag är det värt att ha en av hög kvalitet – varför inte en som är extra tyst och hundvänlig? Många hundar är rädda för dammsugaren eftersom den låter så obehagligt. 

4. Ta bort mattorna

Varför inte plocka bort mattorna under den värsta fällperioden? Även om hunden inte ligger direkt på mattorna kommer hundhåret att leta sig dit på ett eller annat sätt.

5. Håll hunden borta från soffan

Visst är det mysigt att krypa upp i soffan tillsammans med hunden. Men när den fäller mest är det faktiskt bäst att låta bli.

Annars kommer soffan snabbt täckas av hundhår, som fastnar på dina kläder när du sätter dig och sprids som en löpeld över hela hemmet.