allergivänliga hundar

Allergivänliga hundar för dig med pälsdjursallergi. Att vara hundmänniska men allergisk mot pälsdjur är ett knepigt dilemma. Men det betyder inte nödvändigtvis att du måste ge upp hoppet om att bli hundägare! Här har vi sammanställt en lista med 20 hundraser som är allergivänliga (obs, allergivänlig betyder inte allergifri).

Allergivänliga hundar och hundraser

Vilka hundraser är allergivänliga? Det är viktigt att understryka att det inte finns någon hundras som är helt allergifri. Däremot finns det hundar som fäller mindre, dreglar mindre och producerar mindre mjäll, vilket gör dem mer passande för allergiker. Allergivänliga hundar!

Så om du är pälsdjursallergiker och hundälskare är chansen stor att det finns en hundras där ute som du faktiskt kan tolerera. Att en hund påstås vara allergivänlig är inte alltid en garanti för att den inte ska trigga allergiska symptom.

Därför kan det vara bra att du testar dig fram innan du väljer hundras. Träffa gärna hunden du planerar att köpa vid flera tillfällen för att avgöra om den triggar din allergi eller inte. Det är svårt att veta i förväg exakt vilka hundar just du kommer tåla och inte.

Allergier är individuella. Så att du nyser efter att ha haft besök av grannens pudel behöver inte nödvändigtvis betyda att den hunden kommer utlösa samma reaktion hos en annan pälsdjursallergiker. Exempel på hundar som i regel inte är så allergivänliga är corgi, border collie, labrador och golden retriever.

Nyckeln till att hitta allergivänliga hundar är därför att ha tålamod och testa sig fram. Det kommer var värt det i slutändan! 

Lista över 20 allergivänliga hundar

1. Bichon frisé

Här har vi en lockig liten hund med ett glatt humör. Bichon frisé kräver regelbunden pälsvård men fäller inte, vilket gör att den är allergivänlig. Den älskar att vara runt människor, vilket gör den till en perfekt familjehund.

Om den lämnas ensam under för långa perioder kan den utveckla separationsångest, tur då att den är så liten att den lätt kan följa med i väskan!

2. Cairnterrier

En vänlig och allergivänlig hund som fäller mycket lite om pälsen får den vård den kräver (pälsen bör borstas och kammas en gång i veckan). Om du inte har möjlighet att ge hunden regelbunden pälsvård bör du kanske välja en annan ras.

Cairnterriern är energisk och behöver få komma ut och leka i alla fall en timme om dagen. Den har stark jaktinstinkt, så det skadar inte att träna lite extra på inkallning.

3. Schnauzer

Schnauzer är en idealisk hund för allergiker då den har lite mjäll, fäller lite och producerar lite saliv. Eftersom hundrasen finns i olika storlekar passar den dessutom både dig som vill ha en liten eller större hund!

Rasen passar bra både i lägenhet och hus, så länge den får komma ut och aktiveras regelbundet såklart. Det är inte heller särskilt skällig, vilket kan vara en fördel om du har grannar tätt inpå.

4. Bedlingtonterrier

Här har vi en medelstor hundras med tät och krullig päls som påminner lite om fårull. Bedlingtonterriern fäller mycket lite, vilket gör den perfekt för en allergisk matte eller husse.

En kärleksfull hund som tycker om att röra på sig! Den här hundrasen behöver komma ut och aktiveras för att må bra. Springa i skogen, gå på långa promenader eller varför inte träna agility?

5. Irländsk vattenspaniel

Ännu en lockig hund som fäller lite. Som namnet skvallrar om älskar den här hundrasen vatten, vilket är tur eftersom den behöver badas oftare än många andra hundar för att hålla den krulliga pälsen ren.

Om du bor nära sjö eller hav är det guld värt för den irländska vattenspanieln att få komma ut på en simtur då och då!

6. Airedaleterrier

För dig som är allergisk och vill ha en större hund kan airedaleterriern vara ett bra alternativ. Detta är en mycket intelligent och lojal hundras som snabbt kan lära sig olika trick. För att må bra behöver den mycket stimulans, både fysiskt och psykiskt.

Den kräver en hel del pälsvård, pälsen ska borstas och kammas varje vecka. Eftersom airedaleterriern inte fäller eller dreglar särskilt mycket passar den bra för allergiker. 

7. Soft coated wheaten terrier

En medelstor terrier med lekfullt temperament. Den här hunden älskar människor, men kräver en bestämd husse eller matte då den kan vara lite envis. Irish soft coated wheaten terrier fäller inte särskilt mycket vilket gör den passande för allergiker, men den kräver också lite extra pälsvård.

En soft coated wheaten terrier kan vara irländsk med silkeslen, vågig päls, eller amerikansk med tjockare och tätare päls. Båda anses vara allergivänliga.

8. Bichon havanais

Här har vi en liten hund som kanske inte ser så allergivänlig ut vid första anblicken. Men faktum är att den här lilla pälsbollen både fäller mindre och producerar mindre mjäll än många andra hundar, vilket gör att den passar extra bra för dig med pälsdjursallergi.

Bichon havanais är en tillgiven och lekfull filur, som älskar att vara nära husse eller matte. Den kommer bra överens med barn och andra husdjur, men kan ibland bli lite blyg i närheten av främlingar. 

9. Lagotto romagnolo

Den här rasen fäller mycket lite från sin fluffiga fårpäls, vilket gör den allergivänlig. Lagotto romagnolo har mycket energi och passar dig som har tid att aktivera din hund lite extra på regelbunden basis. Rasen är en så kallad tryffelhund, vilket innebär att den använts för att hitta och gräva fram tryfflar.

För att förhindra att den gräver upp blomrabatterna är det viktigt att den får komma ut på flera promenader dagligen. En perfekt hund för den aktiva hundmänniskan!

10. Kerry blue terrier

En terrier som passar bra för dig som vill ha en lite större allergivänlig hund. Eftersom rasen kan vara lite envis kräver den en bestämd uppfostrad för att bli sitt bästa jag.

Överlag är kerry blue terrier en mycket trevlig hund som älskar att socialisera. Sällskapssjuk som den är kommer den glatt följa med dig vart du än går. Pälsen är krullig och fäller inte särskilt mycket. 

11. Chinese crested dog

Att den här hunden är allergivänlig är inte svårt att gissa med tanke på att den för det mesta är nästintill hårlös.

Chinese crested dog finns i två varianter, powder puff (med päls) och hairless (utan päls). Båda två är allergivänliga! En mysig liten sällskapshund som allt som oftast är på gott humör och gärna kelar med sin ägare.

12. Greyhound

En hundras med mycket tunn päls som inte fäller. Den här hunden älskar att leka och är otroligt snabb. I vissa delar av världen används den till kapplöpningar, så tro inte att du kan springa ikapp en italiensk vinthund på rymmen i första taget!

Träna därför hellre en gång för mycket på inkallning innan du släpper den lös. På grund av sin tunna päls är den extra känslig för kyla, så om du bor i ett mycket kallt område kanske en annan ras passar bättre.

13. Coton de tuléar

allergivänliga hundar

Snäll och lättlärd hund som passar bra för dig som inte har så mycket hunderfarenhet. Den här rasen älskar människor, alla människor! Detta gör att den glatt kommer hälsa på alla som kommer innanför dörren, vare sig det är kompisar eller inbrottstjuvar.

Med sitt vänliga temperament är coton de tulear absolut ingen vakthund, men däremot en perfekt familjehund. En riktig liten glädjespridare!

14. Pudel

allergivänliga hundar

Det finns fyra olika sorters pudlar, dvärgpudel, toypudel, mellanstor pudel och stor pudel. Något för alla helt enkelt. Pudeln är känd för sin unika och krulliga päls som inte fäller.

Detta är en intelligent och lättlärd hundras, om du planerar att till exempel träna agility med din hund är pudeln ett bra val. Som man kan gissa sig till kräver den också en hel del pälsvård.

15. Samojed

allergivänliga hundar

Svårt att tro att den här isbjörnen är allergivänlig, eller hur? Samojedhundens tjocka päls skyddar mjäll från att komma ut i luften, vilket minskar risken för att den ska framkalla allergiska reaktioner. Du får däremot räkna med att den fäller och det finns en risk för att pälsen som fälls kan föra med sig mjäll som triggar allergiker.

Samojed är en väldigt aktiv hund och blir lätt uttråkad. Den älskar snö och används i flera delar av världen som slädhund. Det här är ingen hund som passar i en lägenhet, den behöver stor yta att röra sig på och mycket daglig stimulans. 

16. Malteser

allergivänliga hundar

En intelligent hund med milt temperament. Tack vare sin storlek trivs maltesern bra i mindre hem, så om du bor i lägenhet i stan kan detta vara hunden för dig. Den fäller lite, men pälsen kräver en del omvårdnad så att den inte blir tovig.

Om du låter pälsen växa kan den bli riktigt lång. Maltesern är en orädd liten hund som inte tvekar att skälla på plötsliga ljud, som ambulanser eller barn som stökar.

17. Yorkshireterrier

allergivänliga hundar

Här har vi en till ras som producerar mindre mjäll och inte fäller, vilket gör den extra bra för hundälskare med allergi. Yorkin har lång, silkeslen päls som påminner mer om människohår än hundpäls.

Rasen kan vara skällig av sig och passar därför oväntat bra som vakthund, trots sin lilla storlek. En extremt charmig hund som på kort tid vinner många hjärtan. 

18. Shih tzu

allergivänliga hundar

Shih tzun påminner en del om yorkshireterriern, både i temperament och pälsstruktur. Även den här hunden har päls som liknar människohår, vilket gör att den är extra allergivänlig. Shih tzun är något sällskapssjuk och kräver mycket uppmärksamhet av sin ägare.

Den vill gärna sitta i knät eller hänga med i väskan. En riktig myshund som gillar att vara med sin människofamilj.

19. Labradoodle

Här har vi en blandras som blivit mycket populär! En labradoodle är som det låter en korsning mellan en pudel och en labrador retriever. Den lurviga pälsen påminner om pudelns och tål att tvättas ofta, vilket kan minska mängden allergener. Men hundens saliv innehåller fortfarande allergener som kan trigga allergiska reaktioner.

Vissa pälsdjursallergiker kan leva med en labradoodle utan att känna av några symptom alls, medan andra klarar det mindre bra. Som vi har nämnt tidigare är allergier högst individuella. Därför är det viktigt att testa sig fram i jakten på en allergivänlig hundras.

20. Goldendoodle

Ytterligare en blandras som charmat många hundmänniskor. En goldendoodle är en blandning mellan en golden retriever och en pudel. Den har en lockig päls som många allergiker kan tolerera, men salivet kan fortfarande trigga symptom.

Även här gäller det att ta det steg för steg. Se gärna till att träffa hunden du planerar att köpa vid flera tillfällen (kanske kan du få testa att ha den hemma under en provperiod innan du gör ditt val?), även om det är en allergivänlig hund. Varje hund är unik och mängden allergener kan skilja sig mellan valpar i samma kull.

Små allergivänliga hundar

 • Shih tzu
 • Yorkshireterrier
 • Malteser
 • Dvärgpudel
 • Toypudel
 • Coton de tuléar
 • Chinese crested dog
 • Italiensk vinthund
 • Lagotto romagnolo
 • Bichon havanais 
 • Dvärgschnauzer 
 • Cairnterrier
 • Cockerpoo
 • Cavapoo

Stora/mellanstora allergivänliga hundar

 • Samojed
 • Mellanstor pudel
 • Stor pudel
 • Kerry blue terrier
 • Irish/american soft coated wheaten terrier
 • Airedaleterrier
 • Irländsk vattenspaniel
 • Bedlingtonterrier
 • Schnauzer
 • Goldendoodle
 • Labradoodle

Så kan du lindra din pälsdjursallergi

Som vi nämner ovan kan även allergivänliga hundar framkalla allergiska symptom. Men för dig som vill skaffa hund trots din allergi finns det några saker att göra för att lindra besvären.

Tips för hundägare med pälsdjursallergi:

 • Använd ett speciellt hundschampo som är utformat för att minska allergenerna i hundens päls
 • Bada hunden ofta (med eller inte det ovannämnda schampot), på så vis tvättar du bort allergener från hundens päls
 • Se till att hunden blir rumsren snabbt (eller köp en hund som redan är rumsren), urin kan leda till att allergin bryter ut
 • Tvätta händerna efter att du har varit i kontakt hunden (Kan kännas tjatigt, men värt det om det förebygger snuva och nysattacker, eller hur?)
 • Låt inte hunden slicka dig i ansiktet, saliv kan trigga allergiska reaktioner
 • Låt inte hunden vara i sängen, så undviker du att mjäll och saliv från hunden hamnar på din kudde
 • Investera i en robotdammsugare som är extra effektiv för att dammsuga upp hundhår, det finns även speciellt utformade dammsugarfilter som kan filtrera bort djurhår och allergener