välja hundras


Vilken hundras passar dig bäst? Innan du tar steget att välja hundras är det viktigt att göra tillräckligt med research. Här får du hjälp att göra ett informerat val av hundras och få den bästa starten på ditt framtida hundliv.

5 avgörande faktorer att ha koll på innan du ska välja hundras

1. Vilka egenskaper ska hundrasen ha?

Ett vanligt misstag är att välja hundras baserat på utseende och inte på egenskaper. Börja med att fråga dig själv vilka egenskaper din fyrbenta vän behöver ha för att passa in i din vardag. Vill du ha en sällskapshund att ta det lugnt med hemma, en vakthund, vallhund eller kanske en träningskompis som hänger med ut på löprundor i skogen?

Om du har små barn hemma är det viktigt att vara medveten om att alla hundraser inte är barnvänliga. Den bästa familjehunden är tillmötesgående, kan hantera en del ovarsamma klappar från småbarn och tycker om att vara omgiven av människor. Om du letar efter en hund för pensionär kan du med fördel titta efter egenskaper som lätthanterlig, lojal och social.

Finns det redan en annan hund i familjen eller har du kanske vänner som har hundar som du vill att din hund ska komma överens med? Om du funderar på att skaffa en hund till är det viktigt att välja en hundras som också har en vänlig inställning till andra hundar och kan leka utan att det blir aggressivt. 

Om det här är din första hund kan det vara bra att välja en hundras som inte är alltför svår när det kommer till uppfostran. Den bästa hundrasen för nybörjare har ett lugnt temperament, är lättlärd och social. Om du bor i en lägenhet kan det vara en bra idé att välja en lugn hundras som inte skäller för att undvika att grannarna störs.

2. Ska du välja en stor, mellanstor eller liten hundras?

Hundraser kan variera mycket i storlek, från en rottweiler på 60 kg till en chihuahua på 0,5 kilo. Innan du väljer hundras är det viktigt att fundera över vilken sorts hund du har plats för hemma.

Det viktiga är att hunden får det utrymme den behöver och inte känner sig instängd. Om du tar dig runt med bil behöver du också säkerställa att hunden får plats i bilen. Tänk på att stora hundar ibland kan ta upp hela bakluckan. 

Stora hundar behöver mer utrymme både inomhus och utomhus för att trivas. Om du bor i lägenhet kan det vara praktiskt att välja en mellanstor eller liten hundras som inte kräver lika mycket plats.

Stora hundraser är också fysiskt starkare. Tänk på att du måste vara lika stark som hunden för att kunna ta kommandot om den får för sig att dra iväg på promenaden. Större hundar kan också bli dyrare i drift med högre kostnader för till exempel mat. 

Små hundar kan vara mer beroende av mänskligt sällskap och ha större benägenhet för separationsångest. De kräver ofta något mer uppmärksamhet och interaktion från sina ägare. Om du planerar att köpa en liten hundras är det viktigt att du har tid och intresse att ge hunden den sociala stimulering som krävs. 

Mellanstora hundraser är populära eftersom de är fysiskt lätthanterliga och storleksmässigt passar in i de flesta hem.

3. Ska du välja en korthårig, långhårig eller strävhårig hundras?

Vilken sorts päls hunden har påverkar både hur mycket skötsel den kräver och hur mycket den kommer att fälla. Frågan är hur mycket tid (och pengar) du är villig att lägga på hundens pälsvård. Kommer du till exempel ha möjlighet att ta med hunden till en hundtrimmare var sjätte vecka?

En långhårig hund kräver daglig skötsel då tovor lätt bildas i pälsen. Den blir också smutsigare vilket gör att den behöver badas oftare. Hundar med lockig päls (till exempel pudeln) fäller mindre men kräver desto mer frekvent klippning.

Korthåriga hundar drar i regel in mindre smuts i hemmet och är lättare att hålla rena, men när de fäller fastnar de korta hårstråna på såväl soffkuddar som kläder. En hund med strävhårig päls behöver inte trimmas mer än cirka två gånger per år, så länge du inte planerar att ställa ut den.

Är du allergisk mot pälsdjur men vill skaffa hund ändå? Det finns ingen hund som är 100 % allergifri, men det finns allergivänliga hundraser som passar bättre för allergiker då deras päls producerar mindre mjäll och inte fäller lika mycket. 

4. Hur mycket aktivitet kräver hundrasen?

Det är viktigt att du och hunden har samma aktivitetsnivå. Gillar du att vara ute och springa långa sträckor eller föredrar du kortare promenader? Vissa hundraser är extremt aktiva och kräver ordentligt med motion varje dag.

Om du vet med dig att du inte kommer kunna ge din hund mer än kortare promenader några gånger per dag behöver du ta hänsyn till det när du väljer hundras. Oroa dig inte, det finns många hundraser som inte kräver några extrema promenadsträckor.

Ta reda på hur mycket aktivitet den hundras du är intresserad av behöver och fundera på om du kan erbjuda det. Kom ihåg att hundar behöver aktiveras både fysiskt och mentalt för att må bra. 

5. Hur lång livslängd har hundrasen?

När du väljer hundras är det viktigt att överväga hur länge rasen förväntas leva. Livslängden kan variera betydligt mellan olika hundraser. Du behöver vara medveten om hundens livlängd för att säkerställa att du kan ta hand om den under hela den förväntade livstiden. 

Vissa hundraser är kända för att ha en längre livslängd och kan leva upp till 15 år eller ännu längre. Det finns också hundraser som har en kortare livslängd på mellan 8-10 år. Små hundraser lever ofta längre än större. 

Det är viktigt att undersöka vilken hundras som lever längst för att kunna göra ett informerat val och ge din hund en långsiktigt stabil tillvaro.