Hem Hundfakta Välja hundras – vilken hund passar mig?

Välja hundras – vilken hund passar mig?

Välja hundras

Har det blivit dags att välja hundras? Som blivande hundägare kan det vara knepigt att veta vilken sorts hund man ska välja. Mops eller fralla? Tax eller labbe? Gooldendoodle eller labradoodle? För att underlätta har vi sammanställt en lista med 5 saker att tänka på innan du väljer hundras.

Att välja hundras är inte alltid det lättaste

Rollen som hundägare kan variera mycket beroende på vilken hundras du väljer. Fundera lite extra på varför du egentligen vill skaffa hund. Är det för att du vill ta den med på långa skogspromenader, för att ha någon som vaktar gården eller för att ha som sällskap hemma i soffan?

Olika hundar har olika egenskaper såväl som olika behov – och för att ditt nya hundliv ska bli så bra som du drömmer om är det viktigt att du väljer hund med omsorg. För att underlätta ditt sökande har vi sammanställt en lista med fem viktiga punkter att pricka av när du ska välja hundras.

Välja hundras – 5 saker att tänka på

1. Vill du ha en stor eller liten hund?

Hundraser kan variera mycket i storlek, från en rottweiler som kan väga 60 kg, till en liten chihuahua på ett halv kilo. Vilken sorts hund har du plats för hemma? Om du bor i lägenhet kanske det är bättre att skaffa en mindre hund, medan en större hund kommer trivas bättre i ett hus med trädgård, eller på en gård där den kan springa omkring fritt.

Visst går det bra att ha en större hund i lägenhet också, det beror helt på lägenhetens storlek och hur många som bor där. Det viktiga är att hunden får det utrymme den behöver och inte känner sig instängd.

Om du åker tunnelbana till kontoret varje dag kan det vara passande med en liten hund som kan bäras med i handväskan och tas med möten. Om du tar dig runt med bil är det viktigt att hunden får plats där – stora hundar kan ibland ta upp hela bakluckan. Tänk också på att en stor hund är starkare än en liten, vilket kräver att du ha tillräckligt med fysisk styrka för att kunna hantera den när den till exempel får syn på en ekorre och drar iväg med kopplet.

2. Ska hunden vara strävhårig, långhårig eller korthårig?

Vilken sorts päls hunden har påverkar både hur mycket skötsel den kräver och hur mycket den kommer att fälla. Frågan är hur mycket tid (och pengar) du är villig att lägga på hundens pälsvård. Kommer du till exempel ha möjlighet att ta med hunden till en hundtrimmare var sjätte vecka?

En långhårig hund kommer kräva daglig skötsel då tovor lätt bildas i pälsen. Den blir också smutsigare vilket gör att den behöver badas oftare. Hundar med lockig päls (till exempel pudeln) fäller mindre men kräver desto mer frekvent klippning.

Korthåriga hundar drar i regel in mindre smuts i hemmet och är lättare att hålla rena. Men när de fäller fastnar lätt de korta hårstråna på såväl soffkuddar som kläder. En hund med strävhårig päls behöver inte trimmas mer än cirka två gånger per år, så länge du inte planerar att ställa ut den.

Är du allergisk mot pälsdjur men vill skaffa hund ändå? Det finns ingen hund som är 100 % allergifri. Men det finns hundraser vars pälsar passar bättre för allergiker då de producerar mindre mjäll och inte fäller lika mycket. Du kan läsa mer om allergivänliga hundar här.

3. Hur mycket aktivitet kan du ge hunden?

Det är viktigt att du och hunden har samma aktivitetsnivå. Gillar du att vara ute och springa långa sträckor eller föredrar du kortare promenader? Vissa hundraser är extremt aktiva och kräver ordentlig motion varje dag. För dem räcker det inte med några varv runt kvarteret under vardagarna och en långpromenad på helgen – de behöver aktiveras regelbundet och mycket.

Så om du vet med dig att du inte kommer kunna ge din hund mer än kortare promenader några gånger per dag behöver du ta hänsyn till det när du väljer hundras. Men oroa dig inte, det finns massvis med hundar som inte kräver några längre promenadsträckor utan föredrar att strosa en sväng runt kvarteret i godan ro.

Hundar behöver inte bara fysisk aktivitet, utan det är också viktigt att de får mental träning. Olika hundraser kräver också olika mycket mental stimulans, vissa hundar är framavlade som vakthundar, andra som sällskapshundar, vallhundar eller spårhundar.

Hundraser som har avlats fram för att klara av en specifik uppgift kräver extra mycket aktivitet, såväl mentalt som fysiskt. Så ta reda på vad den hundras du är intresserad av behöver och se till att du kan erbjuda det. Vare sig det är att få aktivera sig genom agility, spårning, lydnadsträning eller vallning av får!

4. Varför vill du skaffa hund?

En av de viktigaste frågorna att ställa dig själv är varför du vill ha en hund, hur vill du att ditt hundliv ska se ut? Kanske vill du ha en hund som kan följa med och jaga? Eller en träningskompis på löprundan? Innan du väljer hundras behöver du fundera över vad du har för förväntningar på din hundkompis.

Om ni är flera i familjen eller ofta får besök är det extra viktigt att hunden har en vänlig inställning mot människor. Du kanske förväntar dig att den ska vifta glatt på svansen och hälsa på alla som kommer innanför dörren? Då gäller det att välja en ras som tycker om att vara omgiven av mycket människor och inte bara tyr sig till en person. Om ni har barn kanske hunden dessutom kan behöva hantera en del ovarsamma klappar. 

Finns det redan en annan hund i familjen, eller har du vänner som har hundar som du vill att din hund ska gå ihop med? Då är det viktigt att välja en hundras som också har en vänlig inställning till andra hundar – och kan leka utan att det blir aggressivt. Om det är din första hund kan det såklart också vara bra att välja en hundras som inte är alltför svår när det kommer till uppfostran. Det finns vissa hundraser som är extra bra för nybörjare, till exempel mops och golden retriever. Läs gärna mer om hundraser för nybörjare här. 

5. Ska du välja en tik eller hanhund?

En tik och en hanhund av samma hundras kan se mycket olika ut. Tiken är i regel liten och nätt – medan hanen är större och mer robust. När tiken löper (vilket händer en gång per år, tre veckor per gång) kan humöret ibland skifta, men hos vissa tikar märks det knappt.

Många anser att tikar är lättare att träna, men att hanar har ett jämnare temperament eftersom tikar under löp kan drabbas av hormonsvängningar. Hanhundar reagera ofta starkt när en tik i närheten löper – och man kan behöva hålla lite extra i kopplet.

Planerar du att tävla eller jaga med hunden? Under tikens löpperiod kommer hon inte kunna delta i vissa grenar, hon kan också bli omotiverad och mindre sugen på att jaga. Vissa tikar drabbas också av skendräktighet, vilket kan hålla dem borta från tävlingar och jakt under ytterligare perioder.

Har du andra hundar i din familj eller i din omgivning? Tikar fungerar i regel bra tillsammans med både hanhundar och andra tikar. Hanhundar kan däremot ibland ha svårt för andra hanhundar.

Tidigare artikelVarför hickar hunden?
Nästa artikelKöpa hund på Blocket – 12 saker att tänka på