arg hund

Vi antar att våra fyrbenta vänner blir arga på oss när vi stänger dem ute från köket, kommer hem sent från jobbet eller nekar dem en extra godisbit. Men hur visar hunden egentligen att den är arg, upprörd eller missnöjd? Vi reder ut 10 tecken som avslöjar att din hund är arg på dig.

1. Gäspar trots att den är utvilad

Visst, det är möjligt att din hund gäspar för att den är trött. Men en gäspning kan också betyda att den är arg, rädd eller stressad. Var uppmärksam på hundens kroppsspråk och humör för att identifiera bakgrunden till gäspningen. 

2. Lägger öronen bakåt

Din hund kan visa att den känner sig upprörd, orolig eller underlägsen genom att dra tillbaka öronen så att de ligger nästan platt mot huvudet.

Bakåtstrukna öron är lättare att upptäcka på hundar med något utstående öron. Det är till exempel lättare att upptäcka när en shiba lägger öronen bakåt än när en cockerspaniel gör det. 

3. Spärrar upp ögonen och visar vitorna

Hundar har en tendens att kommunicera sitt missnöje genom ögonen. Om din hund spärrar upp ögonen så att vitorna syns är risken stor att något har gjort den upprörd. Samma sak gäller om den blinkar överdrivet, vägrar att ta ögonkontakt eller stirrar intensivt på dig.

4. Slickar sig om munnen

Visste du att din hund kan signalera att den är i nöd genom att upprepade gånger slicka sig om munnen? Om det inte finns någon mat i närheten och din hund ändå börjar slicka sig om munnen är det troligen för att den är upprörd över något. Detta fenomen kan till exempel uppstå om hunden blir utsatt för oönskade kramar.

5. Blir stel i hela kroppen

När din hund blir riktigt, riktigt upprörd kan den visa det genom att bli stel och orörlig i hela kroppen. Det är ett sätt för hunden att tala om för matte och husse att det är bäst att hålla sig undan. I det här fallet är det viktigt att backa och ge hunden utrymme att lugna ner sig.

6. Har svansen mellan benen

Om din hund hukar sig med svansen mellan benen är det ett tecken på att den kanske tagit din kritik något mer personligt än du hade väntat dig. Svansen mellan benen är ett kroppsspråk som ofta kommer av att hunden har blivit utskälld eller stressad av något i sin omgivning.

För att lugna din hund i detta läget kan du försöka prata med mjuk röst, så att den förstår att det inte är någon fara. 

7. Undviker dina klappar

Om du märker att din hund, som i vanliga fall gillar att bli klappad, börjar dra sig undan från din beröring är det ett tecken på att den är irriterad och vill bli lämnad ifred. Kanske känner den sig orolig eller stressad över att det händer mycket i omgivningen.

Jaga aldrig en hund som visar detta beteende, ta istället ett steg tillbaka så att den får tid att återhämta sig på egen hand. Även en social hund behöver egentid då och då. 

8. Gömmer sig för dig

Att din hund gömmer sig under soffan eller sängen är inte bara ett tecken på att den är rädd, det kan också betyda att den är stressad eller rent av arg. Hundar kan försöka fly om de känner sig överväldigade av något i omgivningen.

Om detta händer är det viktigt att lokalisera orosmomentet och försöka eliminera det. När hunden känner sig trygg igen kommer den självmant att komma fram från sitt gömställe. 

9. Morrar åt dig

Hundar kan morra av flera anledningar, men det är oftast för att de är upprörda över något. Om din hund morrar mot dig eller någon annan kan det vara en varning om att den kommer gå till attack.

Försök identifiera vad hunden är upprörd över, kanske är det något i omgivningen som stör den. Till exempel en ambulans som passerar utanför fönstret, ett annat djur som beter sig hotfullt eller en granne som spelar hög musik. 

10. Gnäller på dig

De flesta hundägare vet nog hur en gnällande hund låter och vad som framkallar beteendet. Att stänga hunden ute från köket medan du lagar middag är en klassisk situation som kan orsaka gnäll från hundens sida.

Den vill ju hänga med dig och nafsa åt sig eventuella matbitar som råkas tappas i golvet. Även om det gör hunden arg för stunden kommer den att förlåta dig så snart middagen är klar och hundgrinden öppnas.

Om hunden visar tecken på missnöjdhet:

  • Försök att förstå varför din hund känner sig arg, orolig eller allmänt missnöjd. Finns det något i miljön som gör den upprörd? Kanske reagerar den på ljudet från vägen utanför? Vissa orosmoment kan elimineras, andra inte. 
  • Spendera kvalitetstid tillsammans, ibland är missnöjdhet ett tecken på att hunden känner sig försummad. En extra dos odelad uppmärksamhet kan räcka långt.
  • Ta med din hund på en ordentligt promenad i naturen och avsluta med lite lek på gräsmattan. Kanske känner den sig rastlös? En uttråkad hund kan bli både ledsen och argsint. 
  • Låt din hund få lite tid för sig själv, i vissa fall kan missnöje komma av att hunden känner sig överväldigad av att ha så mycket ljud och liv omkring sig
  • Om din hund fortsätter bete sig som att den är stressad, missnöjd eller liknande kan det vara tecken på att något annat är på tok. Kontakta veterinär om du känner dig orolig över hundens beteende.