Shiba inu

Funderar du på att skaffa en shiba? Nyfiken, vänlig, livlig och stolt är några ord som vi tycker beskriver rasen bra. Den känns igen på sina spetsiga öron, sin majestätiska hållning och sitt lugna temperament. Shiban är även känd som den karakteristiska hunden bakom “doge meme”. Här har vi samlat allt du behöver veta om rasen!

Fakta om shiba 

Bakgrund

Rasens fullständiga namn är shiba inu, men i Sverige går den under namnet shiba. Den kommer ursprungligen från Japan, där den främst avlades fram för jakt på småvilt. Shiba är en av världens äldsta hundraser och tros ha funnits redan under 200-talet!

Under 2013 gjorde shiban Kabosu succé som “doge meme” på Tumblr, vilket gjorde rasens utseende känt världen över.

Användningsområden

Förr användes shiban som sagt för att jaga småvilt. Idag används den i första hand som sällskapshund. Rasen har visat talang för bland annat agility, lydnad, viltspår och sök. 

Hur är shiba inu?

Shiba är en aktiv, nyfiken och vänlig hund med stor stolthet. Den har en egen vilja och kan bete sig lite väl självständigt om den får chansen (lite som en katt, faktiskt). Den har ett tillmötesgående temperament men kan ibland uppträda lite reserverat mot främlingar.

Rasen är alltid på alerten och medveten om sin omgivning. Den är mycket rädd om sin kropp och framförallt sina tassar. I möten med nya människor är den försiktig och vill helst inte att vem som helst tar i den. Av den anledningen får man vara försiktig med att ha den tillsammans med småbarn, shiban är känslig för klåfingriga klappar. 

Den är också mycket uppmärksam på kroppsspråk, om något är på tok är shiban den första att reagera. Tack vare att den är snabb på att uppfatta saker är den också lättlärd, men kräver en konsekvent och tydlig uppfostran.

Shiban behöver framförallt lära sig att socialisera med andra hundar, gärna så tidigt som möjligt. Rasen kan vara en smula oberoende i sin personlighet och ovillig att alltid göra som den blir tillsagd. Att ha lite humor och en rejäl dos tålamod kan vara bra som matte eller husse till en shiba. 

Eftersom rasen är en jakthund i grunden kräver den ganska mycket aktivitet, både fysiskt och mentalt. Men den har också ett förvånansvärt lugnt temperament för att vara en så aktiv hund. Den skäller mycket sällan, men kan ge ifrån sig ett gällt skrik när den blir irriterad eller exalterad. 

Är shiba allergivänlig?

Nej, shiba hör inte till listan med allergivänliga hundraser. Däremot har den en päls som vissa allergiker kan tolerera. Hur allergivänlig en ras är kan variera mycket beroende på hund och allergiker.

Är shiba en bra familjehund?

Ja, shiba funkar i regel bra som familjehund. Den går bra ihop med barn (så länge de är lite försiktiga med den, såklart).

Rasen är inte alls skällig av sig, den är alert och kan varna om någon närmar sig, men väsnas inte i onödan. Den är lojal mot sin familj och har ett lugnt temperament. 

Hur gammal blir shiban?

Shiban kan bli hela 16 år gammal, den här till listan med hundraserna som lever längst.

Vad betyder shiba?

Shiba betyder “snår” eller “småskog” på japanska. Rasen sägs ha fått sitt namn från terrängen som den härstammar från, den japanska småskogen. Andra menar att shibans päls påminner om en småskog på hösten och att det är därifrån den har fått sitt namn. 

Vad kräver shiban?

Den kräver ordentligt med motion, 2-3 timmar om dagen brukar bli lagom. Shiban är liten men aktiv. Eftersom jaktinstinkten ofta är stark hos shiban är det viktigt att träna på inkallning, ha den bara fri när och där du känner dig säker. 

Rasen kan vara lite självständig i sin personlighet, vilket kräver att man är konsekvent och tydlig i uppfostran från start. Den är intelligent och lättlärd, även om lydnadsträningen kan kräva lite extra tålamod.

Tack vare sitt lugna och vänliga temperament kommer den bra överens med de flesta, även om den kan vara försiktig i möten med nya människor.

Hur mycket kostar shiba inu?

Den kostar runt 15-20 000 kr. Du kan läsa mer om rasen och hitta uppfödare hos Shiba-No-Kai, den officiella rasklubben för shiba inu i Sverige.