Shih tzu

Social, pigg och levnadsglad är ord som vi tycker beskriver den här rasen bra. Shih tzu är en riktig sällskapshund som älskar att vara i centrum och helst inte lämnar sin ägares sida. Här har vi samlat allt du behöver veta om den långhåriga hundrasen!

Fakta om shih tzu

Bakgrund

Shih tzun kommer från börjar från Tibet och tros ha upptäckts redan under 600-talet. De små dvärghundarna kom så småningom till Kina där de levde som omtyckta sällskapshundar i de kejserliga palatsen.

Rasen gjorde succé bland den kinesiska överklassen som fortsatte att föda upp den. När britterna kom till Kina tog de med sig hundarna vidare till västvärlden, där de utvecklades till den ras som vi känner och älskar idag. 

Användningsområden

Den lilla shih tzun var från första början framavlad som en ren sällskapshund – ett uppdrag den tagit på största allvar. Den älskar att umgås med sin ägare, gärna hela dagen, varje dag. Shih tzun är ingen vakthund, men kan skälla för att varna när någon närmar sig ytterdörren.

Rasen är intelligent och lär sig gärna nya saker för att imponera på sin omgivning. Den kan klara lättare klasser i både agility och rallylydnad, men på sina egna villkor. Shih tzun har också en något envis sida, så det gäller att ha tålamod och vara konsekvent med lydnadsträningen. 

Rasen är populär i utställningsringen och konkurrensen är stor. Om du är intresserad av att ställa ut din hund behöver du vara noggrann med pälsvården och träna på att lära den gå fint i ringen.

Hur är en shih tzu?

Shih tzun har ett utåtriktat och vänligt temperament. Den är känd för sitt glada humör och sin långa, långa päls. Rasen är en tvättäkta sällskapshund och kräver mycket personlig uppmärksamhet. Den sitter gärna i knät när du jobbar eller hänger med i väskan när du springer ärenden.

Även om rasen är liten behöver den få komma ut på promenader flera gånger om dagen för att hålla sig i form. Den har ofta god aptit och blir lätt tjock om den får i sig mer godbitar än den behöver. Eftersom den är liten, söt och oemotståndligt charmig har den lätt för att bli bortskämd.

Vilka sjukdomar är vanliga hos shih tzu?

De vanligaste sjukdomarna bland shih tzun är ögonsjukdomar, dåliga knäleder, öroninfektioner, problem med tänderna, andningen och ryggen. Alla hundraser har en medfödd tendens att drabbas av vissa sjukdomar.

Hur ofta ska man klippa shih tzun?

Shih tzun behöver klippas var tredje eller varannan månad om du vill ha den kortklippt. Många väljer att klippa shih tzun kort året om för att underlätta pälsvården. Hundägare som vill behålla den långa pälsen får räkna med att lägga mycket tid på att vårda den och hålla den fri från tovor, dagligen.

Glöm inte att sätta upp pälsen i en tofs på huvudet för att hålla den borta från ögonen!

Hur länge lever shih tzu?

Shih tzun lever i cirka 11-14 år.

Hur ofta ska man bada shih tzun?

Shih tzun behöver badas en gång i veckan, ansiktet behöver däremot tvättas dagligen, då matrester lätt fastnar i pälsen. Eftersom rasen har korta ben och lång päls som gärna släpar i marken behöver den badas oftare än andra hundar. Efter badet ska den torkas helt för att undvika att den blir nedkyld.

Hur stor blir shih tzu?

En shih tzu blir 20-30 cm stor i mankhöjd och väger 5-10 kg. Den tillhör en av världens minsta hundraser.

Är shih tzu allergivänlig?

Ja, shih tzun är en allergivänlig hundras, men det kan också variera mycket från hund till hund. Shih tzun fäller mindre än andra hundar, vilket gör att många pälsdjursallergiker kan ha lättare att tolerera den.

Hur mycket kostar en shih tzu?

En shih tzu kostar cirka 15 000 kronor, det kan såklart variera beroende på faktorer som uppfödare och stamtavla. Du kan läsa mer om den bedårande shih tzun hos specialklubben för shih tzu.