vindruvor hund

Är det farligt att ge vindruvor till hund? Ja, det är nog bäst att gömma både fruktkorgen och lussebullarna. Här får du veta vad som kan hända om hunden får i sig vindruvor eller russin.

Får hundar äta vindruvor?

Nej, hundar får inte äta vindruvor! Om hunden äter vindruvor kan den få en allergisk reaktion, i värsta fall kan utgången till och med bli dödlig. Vindruvor i alla former kan vara giftiga för hunden.

Får hundar äta russin?

Nej, hundar får inte äta russin heller! Russin (torkade vindruvor) kan vara lika farligt för hunden som färska vindruvor. Under juletid kan det hända att hunden får i sig russin från en lussebulle, vilket är dubbelt så illa eftersom saffran också är giftigt för hunden.

Hur stor mängd vindruvor är farligt för hunden?

Det är svårt att säga exakt hur stor mängd vindruvor som är farligt för hunden. Alla hundar drabbas inte av livshotande symptom efter att de råkat få i sig vindruvor, men för vissa kan det leda till döden. Kortfattat är vindruvor inte bra för hunden (oavsett mängd!) och ska undvikas till varje pris. Om du vill ge din fyrbenta vän en frukt rekommenderar vi istället banan till hunden.

Vad händer om man ger vindruvor till hund?

Om din hund råkat få i sig vindruvor eller russin behöver du vara uppmärksam på eventuella symptom på förgiftning, till exempel kräkningar, diarré eller minskad aptit. Symptomen kommer ofta inom sex timmar efter att hunden fått i sig vindruvorna.

En hund som drabbas av förgiftning efter att ha ätit vindruvor kan behöva behandling av veterinär. I värsta fall kan konsumtion av vindruvor orsaka njursvikt hos hunden, vilket kan vara dödligt. En hund som drabbats av njurskador efter att ha ätit vindruvor visar ofta symptom som minskad eller utebliven urinering inom 1-3 dagar.

Kontakta veterinär för behandling om din hund fått i sig vindruvor och har någon av nedanstående symptom.

Symptom på förgiftning hos hund som ätit vindruvor:

  • Kräkningar
  • Öm buk
  • Diarre
  • Minskad aptit
  • Trötthet
  • Uttorkning
  • Minskad (eller utebliven) urinering
  • Ökad törst och urinering