Saffran giftigt

Saffran är en exklusiv krydda som används för att smaksätta diverse maträtter och bakverk. Men vad händer om hunden får i sig saffran? Det är särskilt lätt hänt runt jul, när många av oss är i färd med att baka lussebullar. Är saffran giftigt för hunden? Det får du svar på här. Vi reder också ut vad du ska göra om din hund råkat få i sig saffran. 

Kan hundar äta saffran? Svaret är nej

Nej, hundar kan inte äta saffran. Små mängder av saffran är oftast inte farligt för hunden, men för säkerhets skull är det bäst att undvika det helt.

Undvik att mata din hund med matrester som innehåller saffran och håll lussebullarna utom räckhåll under december. 

Är saffran giftigt för hunden?

Ja, saffran i större mängd kan vara giftigt för hunden. Om din hund skulle få i sig saffran från lite matrester (eller en tugga av en lussebulle) är det oftast ingen fara.

Ren saffran direkt från förpackningen kan vara giftigt för hunden, speciellt i större mängder. Det värsta skulle vara om du råkar tappa en öppnad förpackning med saffran på golvet och hunden slickar i sig det. I det fallet ska du alltid kontakta veterinär. 

Är lussebullar giftigt för hunden?

Ja, eftersom lussebullar innehåller både saffran och russin är de extra farliga för hunden. Russin är giftigt för hunden och kan orsaka njursvikt som i värsta fall är dödligt.

För mycket saffran kan också vara farligt för hunden, så om en större mängd lussebullar skulle råka slinka ner (med eller utan russin) bör du kontakta veterinär.

Se upp så att hunden inte råkar få i sig ojäst lussedeg. Ojäst deg av alla slag kan leda till magproblem för hunden. Om din hund får i sig lite ojäst deg är det oftast lugnt, men större mängder kan vara problematiskt.

Vad ska man göra om hunden fått i sig saffran?

Om din hund råkar få i sig saffran, oavsett mängd, ska du alltid vara uppmärksam på eventuella förändringar i hundens beteende.

I vissa fall kan saffran leda till allergiska reaktioner hos hunden, till exempel diarré och kräkningar. Kontakta alltid din veterinär om du är orolig över att din hund ätit något olämpligt.