kastrera hunden eller inte

Ska du kastrera din hund? Priset för att kastrera en hund varierar beroende på om det är en tik eller hanhund. I den här guiden får du veta vad det kostar att kastrera hunden, hur en kastrering av hund går till och vilka för- och nackdelarna är.

Pris för att kastrera hunden

Priset för att kastrera en hund är cirka 2000-6000 kronor. Det kostar 5000-6000 kronor att kastrera en tik och 2000-3000 kronor att kastrera en hanhund. Priset för att kastrera en hanhund med kemiskt implantat är 1500 kronor per halvår.

Priset för att kastrera en tik är dyrare eftersom både äggstockar och livmoder ska avlägsnas. Det är också dyrare att kastrera en större hund.

Täcks priset för kastrering av hund av försäkringen?

Nej, priset för kastrering av hund brukar inte täckas av försäkringen. Om du vill kastrera din hund i förebyggande syfte (för att undvika framtida sjukdomar) kommer försäkringen troligen inte betala för det.

Om du vill kastrera din hund på grund av en pågående sjukdom (till exempel testikelcancer) är chansen att få ersättning från försäkringen större. Vissa hundförsäkringar erbjuder rabatter för kastrerade hundar.

Varför ska man kastrera hunden?

De flesta väljer att kastrera sina hundar på grund av medicinska eller beteenderelaterade orsaker. Okastrerade tikar riskerar att drabbas av tråkigheter som juvertumörer, livmoderinflammation, svåra löpperioder och skendräktighet.

Om du är orolig för att din hund ska bli dräktig kan kastrering vara ett alternativ. Vissa tikar kan ha underliggande genetiska eller medicinska tillstånd som kan förvärras av en dräktighet. En oönskat dräktig hund kan innebära utmaningar både för tiken, ägaren och valparna.

En skendräktig hund kan uppleva både fysiska och psykiska symptom. Det är viktigt att ha koll på när och hur länge hunden löper för att identifiera eventuell problematik relaterad till löpperioden.

Okastrerade hanhundar löper i sin tur risk för prostatit och testikelcancer. Många okastrerade hanhundar blir dessutom stressade när de är i närheten av löpande tikar.

Vid vilken ålder ska man kastrera hunden?

Du kan kastrera din hund vid cirka 8-9 månaders ålder. Om du har en tik är det bäst att avvakta med att kastrera tills hon har löpt i alla fall en gång. Men vänta inte för länge.

Om du kastrerar en tik som hunnit löpa 2-3 gånger minskar inte risken för juvertumörer lika mycket som om du hade kastrerat henne redan efter första löpperioden. 

En hanhund kan kastreras redan vid 4 månaders ålder, men i vanliga fall väntar man tills den hunnit bli i alla fall 6 månader gammal.

Hur går kastrering av hund till?

Kastrering av tik

Kastrering av tik kan ske på två olika sätt, genom ovariehysterektomi (OHE) eller ovariektomi (OE). Vid en ovariehysterektomi tar man bort äggstockar, livmoder och äggledare genom ett snitt i buken.

Det minskar risken för att tiken ska få sjukdomar som är relaterade till livmodern, till exempel livmoderinflammation.

Vid en ovariektomi tas äggstockarna bort genom en titthålsoperation. Ingreppet är mindre och återhämtningstiden kortare än vid en ovariehysterektomi. 

Om livmodern ser avvikande eller rent av sjuklig ut under titthållsoperationen kan det hända att veterinären behöver komplettera med ett buksnitt för att avlägsna den.

Kastrering av hanhund

Kastrering av hanhund kan också ske på två olika sätt, genom kirurgisk kastrering eller kemisk kastrering. Vid en kirurgisk kastrering klipps sädesledare av och testiklarna avlägsnas med ett snitt.

Vid kemisk kastrering applicerar man ett hormonimplantat som blockerar könshormonerna under hundens hud.

Kemisk kastrering ger samma resultat som en kirurgisk kastrering (hunden kan inte fortplanta sig), men bara under en begränsad tid. En kemisk kastrering håller i sig minst sex månader och ibland längre, det varierar från hund till hund.

Priset vid kemisk kastrering av hund blir dyrare långsiktigt eftersom det innebär en återkommande kostnad varje gång hormonimplantatet ska förnyas. Om målet med kastrering är att förebygga sjukdomar är en kirurgisk kastrering att rekommendera.

Viktigt att tänka på efter kastrering av hund

Dagarna efter operationen är det viktigt att hunden får vila, undvik gärna långa promenader. Under de första veckorna efter kastreringen bör du hålla hunden kopplad och på säkert avstånd från andra hundar.

Det kan ta ett tag innan man märker av effekterna av kastreringen. En hanhund kan till exempel vara fertil i upp till två månader efter kastreringen.

Om din hund försöker slicka på stygnen kan det vara bra att införskaffa en krage. Stygnen brukar tas bort efter cirka två veckor, om inte veterinären använder lim eller tråd som löser upp sig själv.

För att förebygga infektion är det viktigt att du kontrollerar såret varje dag. Kontakta alltid veterinär om du är orolig för infektion. 

För- och nackdelar med att kastrera hunden

Ska man kastrera hunden eller inte? Det är såklart helt upp till dig. Många förespråkar kastrering av medicinska skäl, medan andra menar att det är rent oetiskt att operera på en i övrigt frisk hund.

Innan du tar det stora beslutet är det viktigt att du är medveten om för- och nackdelarna med att kastrera hunden.

Fördelar med kastrering av hund:

  • Tiken kommer inte drabbas av livmoderinflammation eller tumörer på livmoder och äggstockar
  • Risken för juvertumörer hos tiken minskar
  • Tikar slipper jobbiga löpperioder och skendräktighet 
  • Minskad risk för prostataproblem hos hanhundar
  • Hanhundar påverkas mindre av löpande tikar (mindre oro och stress för hunden)
  • Lugnare temperament hos både tikar och hanhundar (men främst hanhundar)

Nackdelar med kastrering av hund:

  • Ökad risk för övervikt, könshormonerna som försvinner vid kastrering hjälper hunden reglera hunger och ämnesomsättning
  • Med övervikt kommer också ökad risk för sjukdomar som diabetes och förkortad livslängd
  • Förändringar i pälskvaliten (kan vara extra negativt om du planerar att ställa ut hunden)
  • Urininkontinens (kan ibland inträffa fler år efter kastreringen)
  • Hunden måste sövas under kastreringen vilket alltid innebär en liten risk