vad kostar en hundförsäkring

Pris är ofta en avgörande faktor när hundägare väljer försäkring. I den här guiden får du veta vilka försäkringsbolag som har bäst rabatter på hundförsäkringar. Du får också svar på frågan “Vad kostar en hundförsäkring?”.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lassie, ICA och ManyPets. Tack vare annonssamarbeten kan vi fortsätta skriva artiklar som är gratis för dig att läsa.

rabatt i appen

Lassie hundförsäkring

Erbjuder upp till 25 % rabatt genom sin app.

för flera djur

ManyPets hundförsäkring

vad kostar hundförsäkring

Ger dig 15 % rabatt om du väljer att försäkra mer än ett djur.

ica-bonus

ICA hundförsäkring

vad kostar hundförsäkring

Som ICA-medlem får du ICA-bonus på hela försäkringskostnaden.

Vad kostar en hundförsäkring per månad?

Kostnaden för en hundförsäkring är cirka 90-900 kronor i månaden. Hundförsäkringens pris varierar bland annat beroende på vilket försäkringsbolag du väljer och vilka försäkringsbehov din hund har.

Vad kostar en hundförsäkring per år?

En hundförsäkring kostar cirka 1200-12 000 kronor per år. Vi rekommenderar att du läser på och jämför olika hundförsäkringar innan du gör ditt val. Kom ihåg att den dyraste hundförsäkringen inte alltid är den bästa. Det finns gott om hundförsäkringar som är både bra och billiga. 

Vilken hundförsäkring är billigast?

Det behöver inte vara dyrt att försäkra hunden. Som tur är erbjuder många försäkringsbolag rabatter på sina hundförsäkringar. Just nu toppar Lassie, ManyPets och ICA listan över billiga hundförsäkringar. 

rabatt i appen

vad kostar hundförsäkring

Lassie hundförsäkring

Lassie hundförsäkring erbjuder upp till hela 25 % rabatt i sin app. Syftet med appen är att ge hundägare den kunskap de behöver för att själva kunna förebygga olyckor och sjukdom.

Genom att ta del av informationen i appen får du dessutom poäng som ger dig rabatt på din hundförsäkring hos Lassie. 

3 snabba om Lassie hundförsäkring:

  • Det högsta veterinärvårdsbeloppet (150 000)
  • Självriskperiod på hela 365 dagar
  • Erbjuder upp till 25 % rabatt genom sin app

för flera djur

ManyPets hundförsäkring

ManyPets har en billig och bra hundförsäkring. Om du väljer att försäkra mer än ett djur med ManyPets får du 15 % rabatt. 

Du kan dessutom välja att få 20 % av din årliga försäkringspremie tillbaka för varje år din hund är skadefri. Om din hund är under nio år kan du välja 0 kronor som fast självrisk.

3 snabba om ManyPets hundförsäkring:

  • Inga rasspecifika begränsningar
  • Kan tecknas även om hunden är äldre (ingen övre åldersgräns)
  • Samma veterinärvårdsbelopp genom hela hundens liv

ICA-bonus

bilbälte till hund

ICA hundförsäkring

Om du väljer ICA hundförsäkring kan du få ICA-poäng på hela försäkringskostnaden.

Det som utmärker ICA hundförsäkring är att den inte har någon karenstid (förutom vid särskilda fall). De flesta andra försäkringsbolag har en karenstid på cirka 20 dagar. 

3 snabba om ICA hundförsäkring:

  • Ingen karenstid, hundförsäkringen börja gälla direkt 
  • Kan tecknas även om hunden är äldre (ingen övre åldersgräns)
  • Du får ICA-bonus på försäkringspremien

5 saker som påverkar vad hundförsäkringen kostar

1. Hundras

För hundraser som är i riskzonen för rasspecifika sjukdomar kan hundförsäkringen bli något dyrare. Det finns även försäkringsbolag som har rasspecifika begränsningar, vilket betyder att de inte täcker vissa rasspecifika sjukdomar.

Om du har en hundras med tendens att drabbas av rasspecifika sjukdomar kan du med fördel välja ett försäkringsbolag utan rasspecifika begränsningar, till exempel Lassie eller ManyPets.

2. Hundens ålder

Om du vill försäkra en äldre hund kan hundförsäkringen bli dyrare. En del försäkringsbolag har en övre åldersgräns för hur många år hunden får vara när den försäkras. ManyPets och ICA erbjuder hundförsäkringar utan övre åldersgräns.

3. Självrisk

Självrisk är den del av veterinärkostnaden som du betalar själv om hunden råkar ut för skada eller sjukdom.

Om du väljer låg självrisk blir kostnaden för hundförsäkringen högre, men du betalar en mindre summa av veterinärkostnaden. Med hög självrisk blir kostnaden för hundförsäkringen billigare och summan vid veterinärbesök högre.

Du kan välja mellan fast eller rörlig självrisk. Fast självrisk innebär att du betalar ett fast belopp på cirka 1000-3000 kronor. Rörlig självrisk innebär att du betalar cirka 15-25 % av veterinärkostnaderna. 

Hur ofta du behöver betala den fasta självrisken beror på hur lång självriskperiod försäkringsbolaget har. Under självriskperioden behöver du endast betala den fasta självrisken en gång, oavsett antalet veterinärbesök.

Självriskperioden startar när du besöker veterinären och brukar vara mellan 100-365 dagar. Ju fler dagar, desto bättre, eftersom det betyder att det kommer dröja längre innan du behöver betala en fast självrisk igen. Lassie erbjuder en självrisk på hela 365 dagar. 

4. Tilläggsförsäkringar

Om hundförsäkringen (veterinärvårdsförsäkringen) inte täcker allt din hund behöver kan du välja att teckna en tilläggsförsäkring. Vissa försäkringsbolag täcker till exempel inte kostnaden för att avliva hund.

Vanliga tilläggsförsäkringar för hund är olycksförsäkring och livförsäkring. Om din hund ska användas till avel, jakt eller liknande kan du teckna en specialförsäkring för just det ändamålet.

5. Rabatter på hundförsäkring

Priset på hundförsäkringen påverkas såklart också av rabatter. Idag erbjuder många försäkringsbolag rabatter för att locka till sig fler kunder. 

Lassie hundförsäkring erbjuder upp till 25 % rabatt i sin app, ManyPets hundförsäkring ger dig 15 % rabatt om du försäkrar mer än ett djur och med ICA hundförsäkring kan du få ICA-poäng för hela försäkringskostnaden.