Aktivera hund inomhus

Vad är det bästa sättet att aktivera hunden inomhus? Hundar behöver både fysisk och mental stimulans. Det räcker inte alltid med en promenad för att aktivera en rastlös hund. Här får du 15 tips på hur du kan trötta ut din hund med roliga hundaktiviteter inomhus.

Hur kan man aktivera hunden inomhus?

Hur mycket mental stimulans behöver en hund egentligen? Det kan såklart variera beroende på hund och hundras. Men det är viktigt att inte glömma bort att hunden behöver både fysisk och mental träning på regelbunden basis.

Många lägger stort fokus på att aktivera hunden fysiskt men glömma bort den mentala biten. Blir din hund lätt uttråkad? Vi har en idé om att en rastlös hund behöver ta ut sig fysiskt. Men hjärngympa kan faktiskt vara minst lika effektivt som en långpromenad. Det bästa är att kombinera regelbunden fysisk aktivitet med mental träning för hunden. 

Ibland har man inte möjlighet att vara ute med hunden så mycket som man skulle vilja. Sjukdom eller väderförhållanden är exempel på faktorer som kan sätta stopp för långpromenaderna. Då är det extra viktigt att hitta kreativa sätt att aktivera hunden inomhus. 

15 roliga sätt att aktivera hunden inomhus

1. Låt hunden söka efter godis

Ett av de mest klassiska sätten att aktivera hunden inomhus är med godissök. Göm godisbitar på olika platser i hemmet och låt hunden söka upp dem. Om din hund inte är van vid att söka kan du låta den se på när du gömmer godisbitarna. Då sänker du svårighetsgraden.  

När du har gömt godiset ger du hunden ett hundkommando. Säg till exempel “sök” innan du låter hunden börja nosa sig fram till godisbitarna. På så vis tränar du hunden att använda sitt luktsinne på kommando. Ett enkelt sätt att aktivera hunden mentalt!

2. Göm godis under en kastrull

Lägg en godisbit under en uppochnervänd kastrull, plastbunke eller liknande. Låt hunden klura på hur den ska göra för att komma åt godiset.

Om det är för lätt kan du istället prova att lägga godisbiten inuti kastrullen och sätta på locket. Hunden kommer känna sig stolt när den kommit på hur den ska göra för att lyfta av locket.

3. Lek kurragömma

Många hundar älskar att leka kurragömma! Öva på att låta hunden sitta fint och vänta medan du gömmer dig. För att öka motivationen kan du ta med en godisbit som du ger hunden när den hittat dig. Ta gärna hjälp av någon som håller hunden sällskap och uppmuntrar den att börja leta efter dig.

När du hör att hunden närmar sig kan du ge den kommando att söka efter dig. Kommandot kan till exempel vara “sök matte/husse”. Om du vill utveckla leken ytterligare kan du ge hunden kommando att söka efter en specifik person, till exempel “sök Anna”.

Hunden kommer stegvis inse att hundkommandot betyder att den ska leta efter dig. När den lärt sig kommandot kan din medhjälpare använda det för att få den att börja söka efter dig. 

Upprepa leken och göm dig på en ny plats. Men gör det inte för svårt för hunden. I början räcker det att gömma sig i ett annat rum. När hunden börjat lära sig kommandot kan du prova att gömma dig på ett lite svårare ställe, till exempel under en filt eller i garderoben.

Gör inte heller göra leken för lätt för hunden, då kommer den tröttna. Känn av hur snabbt den lär sig och utöka svårighetsgraden därefter.

4. Testa aktiveringsleksaker

Det finns många olika sorters aktiveringsleksaker till hund. En riktigt bra aktiveringsleksak kan hålla din hund sysselsatt en lång stund.

Perfekt när man är fast inomhus med en uttråkad hund som behöver aktiveras. Fyll aktiveringsleksaken med hundens favoritgodis och låt den klura ut hur den ska komma åt det. 

5. Balansera en godisbit på nosen

Lär hunden att balansera en godisbit på nosen. Svårare än det låter, särskilt om du har en matglad hund. Börja med att låta hunden sitta fint och placera försiktigt en godisbit på nosen.

Välj en godisbit med platt yta, så att den inte riskerar att rulla av. En liten bit torkad blodpudding är perfekt för ändamålet. Men vilket hundgodis som helst går bra.

Låt hunden sitta stilla med godisbiten på nosen tills du säger “varsågod”. Om hunden försöker knycka åt sig godisbiten får du vara snabb och försöka hinna före!

När du har lärt hunden att balansera godisbiten på nosen kan du höja svårighetsgraden. Kanske kan den balansera flera godisbitar på varandra? 

6. Lär hunden städa

Det kanske låter konstigt, men du kan faktiskt lära hunden att städa upp sina egna leksaker. Börja med att placera hundens leksaker i en korg. Kasta ut en leksak, låt hunden hämta den och släppa ner den i korgen.

Leken påminner lite om apport. Använd gärna kommandot “städa”, eller hitta på ett eget kommando som du tycker passar. Belöna hunden ordentligt när den hämtat leksaken och lagt tillbaka den i korgen.

Med lite övning kan du lära hunden att städa upp leksaker som den lämnat på olika ställen i hemmet. Mycket praktiskt och en rolig inomhusaktivitet för hunden!

7. Personlig assistent

Hundar är intelligenta och kan lära sig det mesta. Varför inte lära hunden att hjälpa dig med saker i hemmet? Många hundar tycker det är kul att få små uppgifter att utföra.

Du kan lära hunden enkla saker som att bära ut påsen med soporna, hämta fjärrkontrollen eller ta av dig vantarna efter promenaden.

Det kanske känns onödigt att låta hunden göra saker som du själv kan utföra i snabbare takt. Men det är kul för hunden som får känna sig duktig och behövd.

8. Fånga godis i luften

Kasta upp en godisbit i luften och låt hunden fånga den i munnen. Vissa hundar är naturbegåvningar på att fånga godis i luften, för andra krävs det lite träning. När hunden lärt sig att fånga godisbiten kan du prova att kasta den från lite längre avstånd. 

9. Stänga köksluckor 

Du kan lära din hund att stänga köksluckor, lådor eller dörrar. Börja med att lära hunden att trycka nosen mot din hand på kommando. Därefter sätter du en post-it-lapp eller liknande på handen.

Lär hunden att trycka på post-it-lappen. När den har lärt sig det kan du prova att flytta lappen till andra föremål. Här gäller det att ha tålamod! Börja med att flytta lappen till en annan del av dig, till exempel ditt ben.

När hunden har lärt sig att trycka på lappen på ditt ben kan du prova att flytta den till köksluckan. Bestäm ett kommando som du uttalar när hunden trycker på lappen på köksluckan, till exempel “stäng”.

Låt hunden putta till köksluckan så att den stängs. När hunden har lyckats göra det några gånger kan du ta bort lappen och bara använda kommandot. Vips så har du lärt hunden att stänga en kökslucka!

10. Lär hunden namnet på sina leksaker 

Visste du att en hund kan lära sig hela 1000 ord? Hundar har bättre hörsel än människor och är duktiga på att lära sig namnet på olika föremål. 1000 ord kanske är lite väl ambitiöst, men varför inte prova att lära hunden namnet på sina leksaker?

Börja med att visa hunden leksaken och säg namnet tydligt, till exempel “boll” eller “nalle”. Fortsätt att plocka fram leksaken och upprepa namnet tills det fastnar. Det kan ta några dagar innan hunden kopplar namnet till leksaken.

När hunden har lärt sig namnet på leksaken kan du prova att ge den kommando att hämta den. Om din hund inte kan kommandot “hämta” behöver du lära den det först.

Därefter kan du utöka till “hämta bollen” eller “hämta nallen”. Höj svårighetsgraden genom att låta hunden hämta en leksak bland andra föremål.

11. Godis i petflaska

Lägg godis eller torrfoder i en tom petflaska och ställ den på golvet. Hundens uppgift blir att komma på hur den ska vinkla flaskan för att komma åt godiset.

Du kan göra leken svårare genom att sätta på korken på flaskan. Om du har en hund som snabbt tröttnar på leken kan du prova att ersätta petflaskan med en mer utmanande aktivitetsleksak till hund.

12. Godis i toalettrulle

Många hundar älskar att leka med toalettrullar! Testa att lägga godis i en toalettrulle och vika ihop kanterna. Ibland har hunden så roligt med toalettrullen att det dröjer innan den ens märker att den innehåller godis.

Ett enkelt sätt att aktivera hunden inomhus med saker du har hemma. Undvik att tejpa ihop kanterna på toalettrullen så att hunden inte råkar tugga i sig tejp.

13. Godis under handduk

Lägg en handduk på golvet, göm hundgodis under och se hur lång tid det tar för hunden att vända på den. Det kanske låter simpelt, men det är inte jättelätt för en hund att ta sig in under en handduk.

Börja enkelt genom att placera godisbiten under handdukens ena hörn. Låt hunden se på när du lägger godiset där så att den förstår vad som är på gång. Därefter kan du använda kommandot “leta” eller “sök”.

Om det blir för svårt kan du ta undan handduken och visa hunden godisbiten igen. Upprepa tills hunden lärt sig att vända på handduken. Vissa hundar är snabba på att förstå leken och för andra kan det ta lite tid. Du kan höja svårighetsgraden genom att flytta godisbiten längre in mot mitten av handduken. 

14. Låt hunden jobba för maten

Du kan göra måltiden extra rolig för hunden genom att fördela hundmaten i olika skålar och sprida ut dem i hemmet. Då får hunden jobba lite extra för att hitta maten. Detta är också ett bra trick för att få hunden att äta långsammare.

Varför inte liva upp det med skålar i lite olika former och material? Prova att byta ut en matskål mot en muffinsplåt eller en rostfri bunke. Många hundar tycker det är spännande när det skramlar lite!

15. Lär hunden tända och släcka lampan

På samma sätt som du lär hunden att stänga en kökslucka kan du lära den att tända och släcka lampan. Lär den först att trycka nosen mot din hand. När den har lärt sig det sätter du en post-it-lapp på handen och lär hunden att trycka på den.

Sista steget är att flytta post-it-lappen till ett annat föremål. Börja med något enkelt, till exempel din armbåge eller ditt ben. När hunden har lärt sig det kan du flytta post-it-lappen till lampknappen.

Uttala ett kommando när hunden trycker på lampknappen, till exempel “släck”. När hunden lärt sig att släcka lampan på kommando kan du ta bort post-it-lappen. Ett kreativt sätt att aktivera hunden inomhus på samma gång som den lär sig något nytt!