Välja hund

För att ditt hundliv ska bli så bra som möjligt är det viktigt att välja hund med omsorg. Rollen som hundägare kan variera mycket beroende på vilken hund och hundras du väljer. I den här guiden får du hjälp att reda ut vilken hund som passar just dig bäst.

5 saker att tänka på när du ska välja hund

1. Ska du välja en stor eller liten hund?

Hundraser kan variera mycket i storlek, från en rottweiler på 60 kg till en chihuahua på 0,5 kilo. Vilken sorts hund har du plats för hemma?

Om du bor i lägenhet kanske det passar bättre att skaffa en mindre hund. Men det beror såklart också på lägenhetens storlek och hur många som bor där.

Det viktiga är att hunden får det utrymme den behöver och inte känner sig instängd. Om du tar dig runt med bil är det viktigt att hunden får plats i bilen. Tänk på att stora hundar ibland kan ta upp hela bakluckan.

En stor hund är också starkare än en liten, vilket kräver att du har tillräcklig fysisk styrka för att hantera den på promenaden.

2. Ska du välja en strävhårig, långhårig eller korthårig hund?

Vilken sorts päls hunden har påverkar både hur mycket skötsel den kräver och hur mycket den kommer att fälla. Frågan är hur mycket tid (och pengar) du är villig att lägga på hundens pälsvård. Kommer du till exempel ha möjlighet att ta med hunden till en hundtrimmare var sjätte vecka?

En långhårig hund kommer kräva daglig skötsel då tovor lätt bildas i pälsen. Den blir också smutsigare vilket gör att den behöver badas oftare. Hundar med lockig päls (till exempel goldendoodle) fäller mindre men kräver desto mer frekvent klippning.

Korthåriga hundar drar i regel in mindre smuts i hemmet och är lättare att hålla rena. Men när de fäller fastnar de korta hårstråna på såväl soffkuddar som kläder. En hund med strävhårig päls behöver inte trimmas mer än cirka två gånger per år, så länge du inte planerar att ställa ut den.

Är du allergisk mot pälsdjur men vill skaffa hund ändå? Det finns ingen hund som är 100 % allergifri. Men det finns allergivänliga hundraser som passar bättre för allergiker då deras päls producerar mindre mjäll och inte fäller lika mycket.

3. Hur mycket aktivitet kan du ge din blivande hund?

Det är viktigt att du och hunden har samma aktivitetsnivå. Gillar du att vara ute och springa långa sträckor eller föredrar du kortare promenader?

Vissa hundraser är extremt aktiva och kräver ordentligt med motion varje dag. En border collie eller husky kommer till exempel inte nöja sig med att strosa några varv runt kvarteret.

Om du vet med dig att du inte kommer kunna ge din hund mer än kortare promenader några gånger per dag behöver du ta hänsyn till det när du väljer hundras. Men oroa dig inte, det finns massvis med hundar som inte kräver några extrema promenadsträckor.

Hundar behöver inte bara fysisk aktivitet, utan det är också viktigt att de får mental träning. Olika hundraser kräver olika mycket mental stimulans. Vissa hundar är framavlade som vakthundar, andra som sällskapshundar, vallhundar eller kanske spårhundar.

Hundraser som har avlats fram för att klara av en specifik uppgift kräver extra mycket aktivitet, såväl mentalt som fysiskt. Så ta reda på vad den hundras du är intresserad av behöver och se till att du kan erbjuda det. Vare sig det är att få aktivera sig genom agility, spårning, lydnadsträning eller kanske vallning av får!

4. Varför vill du skaffa hund?

En av de viktigaste frågorna att ställa dig själv är varför du vill ha en hund. Hur vill du att ditt hundliv ska se ut? Innan du ska välja hundras behöver du fundera över vad du har för förväntningar på din nya hundkompis. Vill du ha en sällskapshund att hänga med hemma, en jakthund eller kanske en träningskompis som hänger med ut på löprundor?

Om ni är flera i familjen eller ofta får besök är det extra viktigt att hunden har en vänlig inställning mot människor. Du kanske ser framför dig att din hund ska vifta glatt på svansen och hälsa på alla som kommer innanför dörren?

Då gäller det att välja en ras som är tillmötesgående, tycker om att vara omgiven av människor och inte bara tyr sig till en person. Om du har barn kanske hunden dessutom kan behöva hantera en del ovarsamma klappar. 

Finns det redan en annan hund i familjen, eller har du vänner som har hundar som du vill att din hund ska gå ihop med? Då är det viktigt att välja en hundras som också har en vänlig inställning till andra hundar och kan leka utan att det blir aggressivt. 

Om det här är din första hund kan det vara bra att välja en hundras som inte är alltför svår när det kommer till uppfostran. Det finns vissa hundraser som passar extra bra för nybörjare, till exempel mops, labrador och golden retriever.

5. Ska du välja en tik eller hanhund?

En tik och en hanhund av samma hundras kan se mycket olika ut. Tiken är i regel liten och mer nätt än hanen.

Många anser att tikar är lättare att träna, men att hanar har ett jämnare temperament eftersom tikar under löp kan drabbas av hormonsvängningar.

Planerar du att tävla eller jaga med din hund? Under tikens löpperiod kommer hon inte att kunna delta i vissa tävlingsgrenar, hon kan också bli omotiverad och mindre sugen på att jaga. Vissa tikar drabbas också av skendräktighet, vilket kan hålla dem borta från tävlingar och jakt under ytterligare perioder.

Har du andra hundar i din familj eller i din omgivning? Tikar fungerar i regel bra tillsammans med både hanhundar och andra tikar. Hanhundar kan däremot ibland ha svårt för andra hanhundar.



Relaterade artiklar