arbetsgivare som tillåter hund

Letar du efter en hundvänlig arbetsplats? Då är du inte ensam. Många hundmänniska drömmer om ett jobb som tillåter hundar. Här hittar du en lista med 5 arbetsgivare som tillåter hund. Du får också tips på 10 yrken för dig som vill jobba med hundar.

Vad finns det för arbetsgivare som tillåter hund?

Innan du bestämmer dig för att skaffa hund behöver du såklart reda ut vad du ska göra med hunden när du är på jobbet. Efter covid-19 blev det allt vanligare med arbetsgivare som tillåter hund på kontoret. Idag kan hundmänniskor skatta sig lyckliga med att det finns ett flertal jobb där man får ha med hund. Nedan har vi sammanställt en lista med arbetsgivare som tillåter hund på kontoret.

Det är inte bara hundägare som ser fördelar med en arbetsplats där hunden får följa med. Hundvänliga arbetsplatser blir allt vanligare i takt med att efterfrågan ökar. Företag som tillåter hund kan öka sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden och samtidigt underlätta livspusslet för sina anställda.

3 fördelar för arbetsgivare som tillåter hund: 

  • Mindre stress – studier visar att interaktion med hundar kan minska stress och ångest hos människor
  • Bättre arbetsmiljö – hundar är kända för att sprida glädje och lätta upp stämningen
  • Ökad konkurrenskraft – arbetsgivare som tillåter hund har möjlighet att sticka ut på arbetsmarknaden och attrahera fler talanger

5 arbetsgivare som tillåter hund på kontoret

1. FirstVet

De flesta hundägare känner nog till veterinärappen FirstVet. Som man kanske kan gissa finns det flera hussar och mattar bland FirstVets anställda. För att skapa en härlig atmosfärd på kontoret och bättre work life balance för medarbetarna har FirstVet valt att tillåta hundar på jobbet.

FirstVet är ett alternativ för dig som vill ta med hund på jobbet i Stockholm. Varför inte kolla in deras sociala medier för att få en liten inblick i hur en typisk arbetsdag kan se ut?

2. Purina

Hundmatsföretaget Purina har tilltåtit hundar på jobbet sedan 2003. De brinner dessutom för att hjälpa fler företag göra sina arbetsplatser hundvänliga. Purina har bland annat genomfört undersökningar för att visa på vilka fördelar hundar på jobbet kan erbjuda. 

3. Google

Google har gått så långt som att kalla sig för ett hundföretag. Det var Leonbergern Yoshka som bidrog till att göra Google till en hundvänlig arbetsplats 1999.

Hundar är tillåtna på jobbet på Google och företagets kontorshundar går under smeknamnet “Doogles”. Om du jobbar på Google ska du kunna ta med dig hunden till jobbet så länge det är okej för dina närmsta kollegor.

4. Ben & Jerry

Ben & Jerry är inte bara kända för sin hundvänlig glass utan också för att vara ett företag som tillåter hundar på jobbet. Hos Ben & Jerry kallar man kontorshundarna för “K9ers” och de är mycket uppskattade bland medarbetarna. 

5. Agria

Agria är en av arbetsplatserna för dig som vill ha hund på jobbet i Stockholm. De har nämligen ett dedikerat hundkontor med plats för 40 hundar.

På Agria ser man hundkontoret som en del i företagets satsning på friskvårdsbidrag. Agrias hundkontor har funnits sedan 2002 och tillåter medarbetare ta med sig hundar till jobbet utan att riskera störa allergiker eller hundrädda.  

10 yrken för dig som vill jobba med hundar

Långt ifrån alla företag har möjlighet att tillåta hundar på kontoret. Det är en klar förmån att kunna ta med hunden till jobbet och inget man ska ta för givet. 

Om du inte hittar ett jobb som tillåter hund kan du alltid välja ett yrke där du jobbar med hundar istället! Många yrken där man jobbar med hundar tillåter också att medarbetare tar med sig hundar till jobbet. 

1. Hundtränare

Om du vill lära dig mer om hundars beteende kan hundtränare vara ett passande jobb. Som hundtränare hjälper du andra hundmänniskor att träna och uppfostra sina hundar.

Hundtränare kan till exempel jobba med att hålla kurser i lydnadsträning för hundägare. Många hundtränare har möjlighet att ta med sina egna hundar till jobbet. 

2. Veterinär/djursjukvårdare

Ett annat alternativ för dig som vill jobba med hundar är att utbilda dig till veterinär eller djursjukvårdare. Veterinär och djursjukvårdare har olika utbildningar men jobbar båda med att ta hand om skadade eller sjuka djur.

En veterinär har en veterinärmedicinsk examen från universitetet och djursjukvårdare har en kortare yrkesutbildning. Veterinären diagnostiserar sjukdomar, skriver ut medicin och utför kirurgiska ingrepp medan djursjukvårdarens roll är att assistera veterinären.

Det finns vissa veterinärkliniker och djursjukhus som låter personalen ta med sig sina egna hundar till jobbet. 

3. Hunddagis

Om du jobbar på eller startar ett hunddagis får du en ordentlig dos av att jobba med hundar! Det är också vanligt att personal på hunddagis har med sina egna hundar på jobbet.

Hunddagis är det perfekta jobbet för dig som vill jobba med att ta hand om och ha roligt tillsammans med hundar. När du jobbar på hunddags är det ditt ansvar att ge hundarna kärlek, omsorg och uppmärksamhet medan deras ägare är jobbet. En dröm för många hundmänniskor!

4. Hundfrisör

Du kan jobba med hundar genom att utbilda dig till hundfrisör. Som hundfrisör jobbar du med att bada, trimma, klippa och styla andras hundar. Du gör hundarna extra fina samtidigt som du får dem att känna sig trygga och omhändertagna. Det är vanligt att hundfrisörer har med sig sina egna hundar på jobbet. 

5. Djuraffär

Om du jobbar i en djuraffär är chansen stor att du får jobba med hundar. Välj med fördel en mindre djuraffär som är inriktad på att sälja just hundsaker. När du jobbar i djuraffär får du träffa massa olika hundmänniskor och lära dig om allt som har med hundar att göra. Små djuraffärer låter ofta personalen ta med sina egna hundar till jobbet.

6. Hundvakt

Idag finns det flera alternativ för dig som vill jobba som hundvakt. Om du inte känner någon hund som behöver passas kan du testa att signa upp dig på någon av alla appar för hundvakter.

Hundvakt är ett bra extraknäck för dig som vill jobba med hundar och studerar, jobbar deltid eller är mellan jobb. När du jobbar som hundvakt kan du göra det från ditt eget hem och du kan ofta ha med din egen hund på jobbet. 

7. Hundmassör

En hundmassör jobbar som det låter med att uföra massage på hundar. Det är faktiskt så att hundar kan lida av stela muskler och leder precis som vi människor.

Som hundmassör är ditt jobb att få hunden att känna sig avslappnad, minska smärta, stelhet och öka rörligheten. Det är vanligt att en hundmassör har med sin egen hund på jobbet. 

8. Hundpsykolog

En hundpsykolog arbetar med att hjälpa hundar med beteendeproblem. Hundägare kommer ofta till hundpsykologer om de har problem med en hund som är aggressiv, rädd eller stressad.

Det finns också vanliga psykologer som använder sig av så kallade terapihundar för att hjälpa människor hantera sina psykiska problem. 

9. Hunduppfödare

Som hunduppfödare jobbar du med att föda upp och sälja hundar. Hunduppfödare inriktar sig ofta på en ras som de avlar fram för till exempel tävling, utställning eller sällskap.

Det är viktigt att vara medveten om att jobbet som hunduppfödare kräver både erfarenhet och hårt arbete. Hunduppfödare jobbar mestadels hemifrån och ofta med sina egna hundar som sällskap. 

10. Hundpolis

Många hundmänniskor drömmer att jobba med hundar som hundpolis. En hundpolis är en polis som är specialiserad på att utföra polisarbetet tillsammans med hundar. Som hundpolis kan du jobba med att träna polishundar att till exempel söka efter narkotika eller försvunna personer. Ett intressant alternativ för hundmänniskor som också är intresserade av polisyrket.