hund ensam hemma

Eftersom hunden är ett flockdjur tycker den inte särskilt mycket om att vara ensam. Men ibland måste vi lämna hemmet utan att ta med oss hunden. För att åka till jobbet, skolan, mataffären eller gå på en hundfri middagsbjudning. Men hur länge får man då lämna en hund ensam hemma, vad är bäst för hunden och vad säger lagen? Det ska vi gå igenom nu. 

Så länge kan du lämna hunden ensam hemma

En hund bör inte lämnas ensam hemma längre än max fem timmar i sträck, enligt Svenska kennelklubbens rekommendationer. Men det beror såklart också på hur gammal hunden är, vilken ras och hur van den är vid att lämnas ensam hemma. Hundvalpar som är yngre än fyra månader får till exempel bara lämnas ensamma under korta stunder.

Det är viktigt att komma ihåg att hunden är ett flockdjur som regelbundet har ett behov av social kontakt. Den trivs absolut bäst när hela familjen är samlad – alla som någon gång kommit hem för att bli välkomnade av en lycklig hund med viftande svans kan vittna om detta. Av den anledningen ska vi såklart inte lämna våra kära hundar ensamma hemma längre tid än nödvändigt.

En hund som har tränats till att vara ensam kan oftast lämnas i upp till fyra timmar utan problem, men ingen hund mår bra av att vara ensam en hel arbetsdag. Då är det bättre att skaffa en dagmatte, lämna på hunddagis, ta med hunden till jobbet eller jobba hemifrån om möjligheten finns.

Vad säger lagen?

Det finns ingen lag för hur länge en hund får lämnas ensam hemma, bara rekommendationer om hur ofta den behöver rastas. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd ska hunden rastas minst var sjätte timme under dagen – och om din hund är valp eller gammal behöver den komma ut desto oftare.

Träna hunden på att vara ensam hemma

Innan du lämnar hunden ensam första gången är det viktigt att den får träna på att vara ensam hemma – tills den känner sig bekväm med det. Börja med att låta den vara ensam i ett rum under kortare stunder och utöka tiden allt eftersom den vänjer sig. 

Kanske börjar du med att lämna hunden själv i sovrummet i några minuter i taget, för att så småningom gå ut, låsa ytterdörren och vänta utanför en stund. Det är viktigt att du fortsätter med träningen (även om det inte alltid går som du önskar) och tränar ofta. Ha tålamod, hunden kommer att lära sig.

Våra tips för att lyckas med ensamträning:

  • Gå en lång promenad först, så att hunden har fått stimulans och känner sig lite trött
  • Säg alltid samma sak innan du går, till exempel “ses snart” eller “kommer snart”, hunden kommer känna igen rutinen vilket gör den trygg
  • Behåll alltid lugnet, även om hunden blir stressad när du går iväg, var alltid lugn när du kommer tillbaka och gör ingen stor affär av det
  • Blir hunden förtvivlad när du lämnar den? Skäller, springer omkring och biter sönder mattan? Pressa inte hunden utan ta ett steg tillbaka och börja om
  • Som sagt, ha tålamod! Vissa hundar har mer separationsångest än andra, vilket gör att ensamträningen tar längre tid

Skäller din hund när du lämnar hemmet? I artikeln “Varför skäller hunden?” får du tips på hur du kan få hunden att sluta skälla.