hund juckar

Vad gör man när hunden inte vill sluta jucka på saker i sin omgivning? Det är inte ovanligt att hundar juckar på människor, kuddar, mjukisdjur och liknande. Men ibland kan juckandet utvecklas till en dålig vana. Här får du veta varför din hund juckar och vad du kan göra för att få den att sluta. 

Varför juckar hundar på människor och annat?

En hund som juckar på en människa eller annan hund kan göra det av olika anledningar, det kan vara för att den vill leka, socialisera, visa sig dominant eller få utlopp för stress. Beteendet behöver med andra ord inte alltid vara sexuellt.

Hundan kan ibland vilja jucka på saker i sin omgivning. Det kan vara mattes ben, en annan hund, ett gosedjur eller en kudde. Alla hundar kan få för sig att jucka, både hanhundar (kastrerade och okastrerade) och tikar.

Du behöver inte vara orolig om din hund juckar på människor, visst kan det kännas pinsamt, men det är fullt normalt och ofarligt. Din hund försöker inte att para sig med människor, den använder juckandet som ett utlopp för att leka, socialisera, göra sig av med stress och visa sin dominans. 

Varför juckar tikar?

Tikar juckar av samma anledningar som hanhundar, det kan vara för att de vill leka, para sig eller visa sig dominanta. Om tiken juckar mycket på gosedjur, kuddar och liknande kan det vara ett tecken på att den är stressad eller skendräktig

Varför juckar valpen?

Valpar juckar för att de vill leka, socialisera, para sig eller för att de känner sig stressade, precis som vuxna hundar.

Det är inte ovanligt att valpen börjar jucka på människor och saker i sin omgivning för att förbereda sig inför framtida parningsförsök. En valp kommer in i puberteten och blir sexuellt mogen när den är runt sex månader gammal. 

5 vanliga anledningar till att din hund juckar:

  • Socialisera och leka
  • Visa sig dominant
  • Utlopp för stress
  • Para sig eller förbereda sig inför framtida parningsförsök
  • Skendräktighet

Hur får jag min hund att sluta jucka?

Om du har en hund som inte vill sluta jucka på människor, möbler, gosedjur, kuddar och annat kan det bli ett problem. Som tur är finns det saker du kan göra för att få hunden att sluta jucka. 

3 sätt att få din hund att sluta jucka

1. Distrahera med en leksak

Du kan få hunden att sluta jucka genom att skifta koncentrationen till något annat. Ibland kan hundar jucka för att de känner sig stressade, rastlösa eller leksugna.

Då kan det hjälpa att distrahera dem med en leksak eller något annat som hunden tycker är kul. Det gäller att hitta på något som är mer intressant för hunden än föremålet den juckar på.

Vissa hundar, särskilt valpar, kan jucka på saker i sin omgivning för att få matte eller husses uppmärksamhet. Då kan lite uppmärksamhet och lek hjälpa för att få hunden på andra tankar. 

2. Lär ut kommandot “av” 

Genom att lära ut hundkommandot “av” kan du få hunden att sluta jucka när du säger till. När hunden börjar jucka motar du bort den från föremålet den juckar på och säger “av”. Det är viktigt att berömma ordentligt när hunden börjar förstå och gör som du vill.

Så småningom kommer hunden att koppla kommandot “av” med att avstå från att jucka på saker, men det gäller att öva och öva flera gånger innan det sitter.

3. Ge hunden en time-out

Om din hund juckar för att få ett utlopp för stress eller nervositet kan det vara bra att träna på att ge den en time-out. När hunden börjar jucka tar du försiktigt bort den från föremålet den juckar på.

Ta den åt sidan och håller den intill dig under ett par minuter, så att den får tid att lugna ner sig. Rådfråga veterinär om du märker att juckandet blir tvångsmässigt och hunden inte mår bra av det.