Staket hund

För hundägare som bor i hus kan det vara bra att sätta upp ett staket som hindrar hunden från att rymma eller springa ut i vägen. Men hur högt behöver staketet vara för att hunden inte ska kunna hoppa över det? Här får du veta vad du ska tänka på när du inhägnar trädgården med staket till hunden.

Varför ska man ha staket till hund?

Det är alltid en bra idé att inhägna trädgården med ett staket till hunden, särskilt om du bor bredvid en trafikerad väg, men även om du inte gör det.

Löpande tikar, vildkaniner, katter och andra hundar är bara några faktorer som kan få även den lydigaste hunden att rymma sin väg.

Hur högt staket behöver en hund i trädgården?

Hur högt staketet ska vara beror på faktorer som hundens storlek, ålder och ras. Den rekommenderade höjden ligger på allt mellan 0,5-2 meter. Generellt brukar 1 meter vara lagom högt för en liten hund, 1,5-1,8 meter för en mellanstor och 2 meter för en stor.

Hur högt staketet ska vara beror också på hur rymningsbenägen din hund är. Risken för rymning är större hos raser med stark jaktinstinkt, till exempel husky, beagle och shiba.

Hur gammal din hund är kan också spela roll. En ung hund är ofta mer energisk och behöver ett högre staket än en äldre hund med ett lugnare temperament.

4 saker att tänka på innan du bygger staket till hund

1. Är din hund en hoppare?

Många stora och medelstora hundar har inga problem med att hoppa över ett staket på 1,5 meter. Tänk på att hundar är intelligenta djur och även om staketet i sig är för högt för att hoppa över kan de hitta andra vägar, som att hoppa upp på ett föremål i närheten av staketet för att sedan ta sig över.

Var därför alltid noga med att det inte finns något i trädgården som hunden kan använda som en improviserad stege för att smita.

2. Är din hund en klättrare?

Även de mindre raserna kan vara riktigt duktiga på att hoppa, för att inte tala om att klättra. Om du vet med dig att din hund är en klättrare är det bäst att skaffa ett lite högre staket än vad hundens storlek egentligen kräver. Eller välja ett staket gjort av halt material, till exempel vinyl, som försvårar klättring.

3. Är din hund en grävare?

Det är inte bara höjden som är viktig, staketet behöver också vara förankrat tillräckligt djupt i marken för att undvika att hunden gräver sig ut under det. Även här gäller det att känna sig hund, vissa raser och hundar tycker mer om att gräva än andra.

4. Är din hund en rivare?

Sist men inte minst behöver staketet behöver vara stabilt. Även om din hund inte kan hoppa över staketet, finns risken att den försöker riva det genom att hoppa in i det.

En energisk valp eller unghund kan se det som en rolig lek att försöka riva staketet genom att kasta sig mot det. Tänk på att staketet ska tåla hundens vikt, särskilt om du har en hund med livligt temperament.