Hem Hundfakta Staket till hunden – så hundsäkrar du din trädgård

Staket till hunden – så hundsäkrar du din trädgård

Staket hund

För hundägare som bor i hus är det viktigt att sätta upp ett staket som hindrar hunden från att rymma eller springa ut på vägen. Men hur högt behöver staketet vara för att just din hund inte ska kunna ta sig ut? Här har vi samlat allt du behöver veta om att bygga staket till hunden.

Staket till hund utomhus

Det är alltid en bra idé att inhägna trädgården med ett staket till hunden, särskilt om du bor bredvid en trafikerad väg, men även om du inte gör det. Löpande tikar, vildkaniner, katter och andra hundar är bara några faktorer som kan få även den lydigaste hunden att rymma sin väg.

Hur högt staket behöver en hund i trädgården?

Höjden på staketet varierar beroende på hundens storlek, ålder och ras – den rekommenderade höjden ligger på allt mellan 0,5-2 meter. Generellt brukar 1 meter vara lagom högt för en liten hund, 1,5-1,8 meter för en mellanstor och 2 meter för en stor.

Men det beror såklart också på hur rymningsbenägen och i vilken fysisk form just din hund är. Vissa raser har större jaktinstinkt och är av naturen mer rymningsbenägna – som till exempel siberian husky, beagle och shiba. Hur gammal din hund är kan också spela roll. En ung hund är ofta mer energisk och behöver ett högre staket än en äldre hund med ett lugnare temperament.

Att tänka på när du väljer staket till hunden

Är din hund en hoppare?

Många stora och medelstora hundar har inga problem med att hoppa över ett staket på 1,5 meter. Tänk på att hundar är intelligenta djur och även om staketet i sig är för högt för att hoppa över kan de hitta andra vägar – som att hoppa upp på ett föremål i närheten av staketet för att sedan ta sig över. Var därför alltid noga med att det inte finns något i trädgården som hunden kan använda som en improviserad stege för att smita.

Är din hund en klättrare?

Även de mindre raserna kan vara riktiga hejare på att hoppa, för att inte tala om att klättra. Om du vet med dig att din hund är en klättrare är det bäst att skaffa ett lite högre staket än vad hundens storlek egentligen kräver. Eller välja ett staket gjort av halt material, till exempel vinyl, som försvårar klättring.

Är din hund en grävare?

Det är inte bara höjden som är viktig, staketet behöver också vara förankrat tillräckligt djupt i marken för att undvika att hunden gräver sig ut under det. Även här gäller det att känna sig hund, vissa raser och hundar tycker mer om att gräva än andra.

Är din hund en rivare?

Sist men inte minst behöver staketet behöver vara stabilt. Även om din hund inte kan hoppa över staketet, finns risken att den försöker riva det genom att hoppa in i det. En energisk valp eller unghund kan se det som en rolig lek att försöka riva staketet genom att kasta sig mot det. Tänk på att staketet ska tåla hundens vikt, särskilt om du har en hund med livligt temperament.

Sammanfattningsvis:

  • Anpassa höjden efter hundens storlek 
  • Räkna in hundens temperament, ålder och ras när du bestämmer höjden på staketet
  • Överväg din hunds förmåga att klättra och hoppa över den höjd du väljer
  • Förankra staketet i marken så att hunden inte kan gräva sig ut
  • Säkerställ att staketet är stabilt och håller för hundens vikt

Olika sorters staket till hund

1. Trästaket – relativt billigt men kräver lite underhållning allteftersom åren går. Staketet behöver målas med jämna mellanrum och i takt med att det slits får man hålla utkik efter lösa plankor – så att du hittar dem innan hunden gör det.

2. Stängsel – billigt och håller vad det lovar. Men stängsel är kanske inte det snyggaste att inhägna trädgården med? Däremot passar det perfekt till en hundgård. Precis som med trästaket kräver stängsel underhåll, man får hålla utkik efter hål i nätet. 

3. Smidesstaket – dyrare än trä men håller desto längre och kräver nästan inget underhåll. 

4. Elstängsel för hund – elstängslet ger hunden en stöt när den passerar tomtens gräns. Billigare än ett “riktigt” staket, men samtidigt blir du beroende av tekniken. Vad händer om det blir strömavbrott? En annan nackdel är att det såklart är obehagligt för hunden att få en elstöt.

5. Trådlöst staketsystem med halsband – hunden har på sig ett halsband med en sändare som känner av tomtens gränser. När hunden kommer för nära tomtgränsen får den en stöt av halsbandet. Smidigt för den som inte vill ha ett vanligt staket till hunden. Samma nackdelar som med elstängsel för hund, du blir beroende av teknik (halsbandet går på batterier) och hunden får en obehaglig elstöt.

Tidigare artikelVad ska man tänka på när man väljer hundkoja?
Nästa artikelSå vet du att din hund är stressad (och så lugnar du den)